Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zó veel invloed heeft je karakter op de gezondheid van je darmen

zo-veel-invloed-heeft-je-karakter-op-de-gezondheid-van-je-darmen.jpg

Ben jij een echte extravert of toch meer een introvert? Of jij graag met een grote groep op stap gaat of je zaterdagavond liever op de bank doorbrengt, heeft niet alleen invloed op je sociale leven. Nieuw onderzoek toont namelijk aan dat je karakter grote invloed heeft op de gezondheid van je darmen.

Eerder onderzoek wees al uit dat onze darmen invloed hebben op psychiatrische aandoeningen zoals depressie. Andersom blijken onze hersenen ook invloed te hebben op onze darmen.

Gezonde bacteriën

Een gezond evenwicht van bacteriën in de darmen heeft een grote invloed op de rest van ons lichaam. Het beïnvloedt bijvoorbeeld ons gewicht, humeur en stoelgang. Dat het belangrijk is om veel vezels te eten en voldoende te drinken voor gezonde darmen is wel bekend, maar dat ook psychologische factoren de darmbacteriën kunnen veranderen wisten we nog niet.

Onderzoek

Meer dan zeshonderd mensen leverden voor dit onderzoek hun ontlasting in, samen met een vragenlijst over hun sociale leven. En wat blijkt? Mensen met een groot sociaal netwerk of een extraverte persoonlijkheid hadden meer kans op een goede gezondheid van de darmen. Bij hen zijn meer diverse bacteriën aanwezig. De groep die juist meer last heeft van stress en minder sociale interacties heeft, had juist minder goede darmbacteriën en daarom meer kans op darmproblemen.

Lees ook: Last van een slecht humeur? Het kan zomaar aan je darmen liggen

Tips voor introverts

Je karakter blijkt dus flink wat invloed te hebben op de gezondheid van je darmen, maar gelukkig is het niet zo dat dat betekent dat je als introvert gedoemd bent om weinig goede bacteriën te hebben. Er zijn namelijk ook genoeg andere manieren die de bacteriediversiteit in onze darmen vergroten, zonder dat je daarvoor als introvert uit je comfort zone hoeft te stappen. Ook avontuurlijke eters, die veel verschillende cuisines uitproberen, blijken een diverse darmflora te hebben. Dus misschien toch maar eens een nieuw afhaalrestaurant proberen?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Het Laatste Nieuws, New Atlas
Beeld | iStock

Ook interessant