Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoek: jouw manier van dansen zegt meer over je dan je denkt

onderzoek-jouw-manier-van-dansen-zegt-meer-over-je-dan-je-denkt.jpg

Denk je dat je maar wat doet als je op de dansvloer staat? Uit onderzoek blijkt dat jouw manier van dansen meer over je zegt dan je misschien denkt. 

Jouw danskunsten zijn namelijk net zo uniek als je vingerafdruk, blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Journal of New Music Research.

Computer herkent onze dansjes

Hoe je danst, kan veel te maken hebben met hoe extrovert je bent of hoe je je op dat moment voelt. Maar volgens deze recente studie is jouw geswing nog persoonlijker dan gedacht. Onze danskunsten zijn zó uniek dat een computer ons puur op basis daarvan kan identificeren. Het grappige is dat dit per ongeluk werd ontdekt.

Dansen op reggae en heavy metal

Eigenlijk wilden de wetenschappers namelijk checken of een computer het muziekgenre kan raden op basis van de dansbewegingen van mensen. Ze lieten 73 proefpersonen dansen op country-, dance-, jazz-, pop-, blues-, reggae-, rap- en heavy metalmuziek. Wat bleek? De computer raadde in 70 procent van de gevallen het verkeerde muziekgenre. In 94 procent van de gevallen raadde het apparaat wél de juiste proefpersoon.

“Het lijkt erop dat iemands dansbewegingen te vergelijken zijn met een soort vingerafdruk”, legt Pasi Saari, een van de auteurs van het onderzoek, uit. “Iedereen lijkt een eigen bewegingshandtekening te hebben die dezelfde blijft ongeacht welke muziek er afgespeeld wordt.” Wel had de computer meer moeite met de proefpersonen raden bij heavy metal. Iedereen maakte daarbij bijna exact dezelfde headbang-bewegingen.

Meer onderzoek

De onderzoekers zijn nu nog nieuwsgieriger geworden naar die zogenoemde ‘bewegingshandtekening’. Blijft die bijvoorbeeld ons hele leven hetzelfde? Verschilt het per cultuur? En hoe goed kunnen ménsen elkaars danskunsten herkennen? Misschien is het zelfs straks mogelijk dat jouw telefoon je op basis van je danskunsten herkent.

Dol op dansen? Dan vind je de musical Kinky Boots vast een feest. Bestel je kaarten via de Margriet Shop.

 

Bron | MindBodyGreen
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Ook interessant