Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Grootste daling van meldingen tuberculose in Nederland in vijftig jaar

grootste-daling-van-meldingen-tuberculose-in-nederland-in-vijftig-jaar.jpg

Het aantal mensen met tuberculose is in het afgelopen jaar met 17 procent gedaald. Dat is de grootste afname in de cijfers van deze ernstige infectieziekte in vijftig jaar. In 2020 kregen 623 mensen tuberculose, vergeleken met 754 mensen in 2019.

Het is vandaag Wereld Stop Tuberculose dag, een mooi moment om bij deze cijfers stil te staan.

Tuberculose

Tuberculose – ook wel tbc – is een ernstige infectieziekte, veroorzaakt door een bacterie. Die bacterie veroorzaakt ontstekingen in het lichaam. Vaak komt dat voor in de longen, maar ook de nieren of lymfeklieren kunnen geïnfecteerd raken. Het is een gevaarlijke en vaak zeer besmettelijke aandoening, die dodelijk is zonder behandeling. Veelvoorkomende klachten zijn bloed ophoesten, moeheid, onverklaarbaar gewichtsvlies en nachtzweten.

In vergelijking met andere landen is het aantal tuberculosepatiënten relatief laag. Ook kan de aandoening hier meestal goed behandeld worden. Wereldwijd is het echter nog altijd de meest dodelijke infectieziekte. Jaarlijks krijgen 10 miljoen mensen nog altijd tuberculose, waarvan er anderhalf miljoen overlijden.

Lees ook:
Van de werking tot de risico’s: dit is alles wat je wilt weten over vaccinaties

Oorzaken voor afname tuberculosegevallen

In 2020 is het aantal mensen in Nederland met tuberculose dus flink afgenomen; de grootste daling in vijftig jaar. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) denkt dat de afname in besmettingen met deze infectieziekte bijvoorbeeld te maken kan hebben met de coronamaatregelen. Doordat we afstand houden van elkaar en minder mensen zien, verspreidt niet alleen het coronavirus zich sneller, maar kan ook de tbc-bacterie zich minder gemakkelijk verspreiden.

Een andere verklaring kan de afname van immigranten zijn. Als mensen uit landen waar de bacterie veel voorkomt naar Nederland komen, worden zij verplicht getest op tuberculose. Nu er minder mensen het land binnenkomen, worden er dus minder positieve testen gezien in Nederland. Volgens het RIVM kan ook een vertraging in het stellen van diagnoses de reden zijn. Bijvoorbeeld omdat mensen minder naar de dokter gaan tijdens de pandemie. “De kans is dan groot dat deze mensen zich later alsnog zullen melden, mogelijk met ernstigere klachten”, aldus het gezondheidsinstituut.

Toekomst

Bijna driekwart van de tbc-patiënten in Nederland in 2020 kwam uit landen waar tuberculose veel voorkomt. Denk bijvoorbeeld aan Eritrea, Marokko of India. 7 procent van de patiënten werd in 2020 gevonden door het eerder genoemde preventief testen van risicogroepen, en 4 procent van de gevallen werd ontdekt bij contactonderzoek. Het overgrote gedeelte van de patiënten met tuberculose ging zelf met klachten naar een arts, die de aandoening vaststelde. Hoe de hoeveelheid mensen met tuberculose in Nederland zich de komende jaren zal ontwikkelen, zal pas later duidelijk worden. Het RIVM houdt dit nauwlettend in de gaten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.                  

Bron | RIVM, Tuberculose fonds
Beeld | Getty Images

Ook interessant