Margriet logo
Dagelijks multivitamines slikken? Dat blijkt goed te zijn voor je geheugen. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dagelijks multivitamines slikken? Dat blijkt goed te zijn voor je geheugen

Over multivitamines wordt veel gezegd en geschreven, want zijn ze nou daadwerkelijk nodig als je al gezond en gevarieerd eet? Daarover waren de meningen vaak verdeeld. Maar uit nieuw onderzoek van Harvard blijkt dat multivitaminepillen goed zijn voor je geheugen.

En kamp je met hart- en vaatproblemen? Dan zouden multivitamines je nog extra kunnen helpen.

Het onderzoek

Onderzoekers van Harvard- en Columbia onderzochten of vitaminesupplementen eigenlijk wel zoveel nut hebben. Daarom vroegen ze 3.500 zestigplussers om drie jaar lang iedere dag een supplement te slikken. De ene helft kreeg multivitaminen en de andere helft kreeg een placebo. De proefpersonen wisten zelf niet in welke groep ze zaten. Na elk jaar, dus in totaal drie keer, werden de deelnemers getest door middel van verschillende cognitieve opdrachten. De onderzoekers focusten zich hierbij op de hippocampus, het gedeelte van de hersenen dat achteruitgaat door ouderdom.

Positieve resultaten

Al na het eerste jaar zagen de onderzoekers verschil tussen de groep die multivitamines slikte en de groep die een placebo kreeg. Zo bleek dat de multivitamine-groep cognitief beter af was. Tot het eind van het onderzoek bleef deze verbetering bestaan en uiteindelijk werd geconcludeerd dat dit overeenkomt met ongeveer drie jaar aan ouderdomsgerelateerde aftakeling. Met andere woorden: de hersenen van de mensen die multivitamines slikten waren zo’n drie jaar jonger dan die van hun leeftijdsgenoten die een placebo slikten.

Hart- en vaatziekten

Als je kampt met een hart- en vaatziekte is dit onderzoek al helemaal relevant. Het effect van de vitaminesupplementen was namelijk nog groter bij mensen met hart- en vaatziekten. En het is niet de eerste keer dat dit gezien werd. Uit een eerder onderzoek onder 2.200 ouderen bleek volgens Scientias dat multivitamines een positief effect hadden op de hersenen en met name op mensen met hart- en vaatproblemen.

“Het lijkt erop dat mensen met hart- en vaatziekten gemiddeld lagere hoeveelheden micronutriënten in hun lichaam hebben en dat het dagelijks slikken van multivitamines dit probleem oplost,” vertelt onderzoeker Adam Brickman. “Maar we kunnen nog niet met zekerheid zeggen dat dit de reden is waarom het cognitieve effect sterker is voor deze groep mensen.”

Gezond en gevarieerd eten

Zeker als je ouder wordt kan het geen kwaad om multivitamines te slikken. Volgens de onderzoekers is het ouder wordende brein namelijk gevoeliger voor voedingsstoffen dan eerst gedacht werd. Toch is het wel belangrijk om naast de supplementen een gezond en gevarieerd voedingspatroon te hebben. De vitaminesupplementen mogen dit niet vervangen. “Het positieve effect op lichaam en geest wordt alleen bereikt als de pillen in combinatie met een gezond dieet worden ingenomen,” valt te lezen in het onderzoek. Gezond eten en dagelijks een vitaminepil slikken zou dus goed zijn voor je geheugen.

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden