Vrouw heeft dagelijks last van hoofdpijn. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dagelijks last van hoofdpijn? Zestien procent van de wereldbevolking kampt ermee

Hoofdpijn is bij veel mensen een veelvoorkomende pijn. Hoewel een paracetamol vaak wonderen doet, kampt 52 procent van de wereldbevolking jaarlijks met een ernstige vorm van hoofdpijn. En 15,8 procent van de mensen heeft zelfs dagelijks last van hoofdpijn.

Dat blijkt uit onderzoek van de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie

Dagelijks last van hoofdpijn

Een team van epidemiologen bekeek 357 onderzoeken over hoofdpijn die tussen 1961 en 2020 waren uitgevoerd. Hierin stonden gegevens over algemene hoofdpijn, migraine en spanningshoofdpijn. En wat blijkt: 52 procent van de mensen lijdt jaarlijks onder een van deze vormen van hoofdpijn. Volgens de onderzoekers houdt dat in dat 15,8 procent van de wereldbevolking dagelijks last heeft van hoofdpijn.

Grote verschillen tussen vrouwen en mannen

Een belangrijke uitkomst van het onderzoek is dat alle soorten hoofdpijn vaker voorkomen bij vrouwen dan bij mannen. Vooral bij migraine is het verschil tussen vrouwen en mannen erg groot: zeventien procent van de vrouwen heeft last van migraine, terwijl maar 8,6 procent van de mannen hier last van heeft. Daarnaast gaven veel vrouwen aan dat hoofdpijn een aanhoudend probleem is. Een deel van de vrouwen gaf zelfs aan dat ze er vijftien dagen of meer dagen per maand last van heeft. Mannen hebben hier volgens de onderzoekers minder vaak last van.

Toename van migraine

Ook lijkt het erop dat het aantal mensen met migraine lijkt toe te nemen. Volgens de onderzoekers kunnen hier meerdere oorzaken voor zijn. Zo kan het te maken hebben met veranderingen in de omgeving en fysieke gedrags- of psychologische veranderingen. Ook spelen verbeterde technieken waarschijnlijk een rol. Er zijn tegenwoordig betere technieken om migraine te herkennen en om de juiste diagnose te stellen, waardoor er nu meer gevallen bekend zijn dan vroeger.

Niet in alle landen

Volgens de onderzoekers passen de uitkomsten niet per se bij alle landen. De onderzoeken die zij hebben gebruikt komen namelijk allemaal uit landen met een hoog inkomen. Als er meer gegevens bekend zouden worden gemaakt uit landen met een lager inkomen, kan er een nauwkeurigere schatting worden gemaakt.

Belastende aandoening

Hoofdpijn is volgens het onderzoek wereldwijd een enorme last. In 2019 bleek zelfs dat migraine de op één na meest belastende aandoening is. En bij vrouwen onder de vijftig is het zelfs de meest belastende aandoening. Met de resultaten van het onderzoek hopen de onderzoekers de verschillende vormen van hoofdpijn goed in kaart te kunnen brengen. Op deze manier kan er meer onderzoek gedaan worden naar de preventie en de behandeling van hoofdpijn.

Bron | Sciencealert, BMC

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden