Margriet logo
null Beeld

Dagelijks dít voedingsmiddel eten zou de kans op kanker aanzienlijk kunnen verkleinen

Hoewel meerdere factoren invloed hebben op het risico op kanker, weten experts wel dat ons voedingspatroon een grote rol speelt in de gezondheid van ons lichaam. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat ook paddenstoelen (waaronder champignons) veel essentiële voedingsstoffen bevatten die mogelijk de kans op kanker verkleinen.

De resultaten zien er vooral positief uit voor het risico op borstkanker.

Verminderde kans op kanker met paddenstoelen

Champignons leiden vaak tot verdeeldheid: óf je vindt ze helemaal geweldig, óf je gruwelt ervan. Als je tot die laatste groep hoort, dan moet je misschien toch eens nadenken of je echt niet aan de smaak kunt wennen. Een nieuw onderzoek van de Penn State College of Medicine heeft namelijk aangetoond dat champignons boordevol essentiële voedingsstoffen zitten. Hierdoor zou het eten van slechts twee champignons of andere paddenstoelensoorten per dag de kans op kanker tot wel 45 procent kunnen verlagen. Dit effect was het meest duidelijk te zien bij de bestudeerde gevallen met borstkanker - al wijzen de wetenschappers er in het onderzoek wel op dat dit kan komen omdat deze vorm van kanker het meest in het onderzoek voorkwam, wat ook van invloed kan zijn. In totaal hebben de wetenschappers zeventien eerdere onderzoeken naar kanker bestudeerd die gedaan zijn tussen de periode 1966 en 2020.

Veel belangrijke voedingsstoffen

Dit positieve effect heeft alles te maken met de stoffen die in paddenstoelen zitten. Zo zitten er veel bioactieve stoffen in, zoals fytochemicaliën (alkaloïden, fenolzuren, flavonoïden, carotenoïden). Daarnaast is de paddenstoel rijk aan vezels, polysachariden, selenium, en vitamines (bijv. niacine, thiamine, riboflavine, ascorbinezuur en vitamine B en D). Ook bevat het de cruciale antioxidanten ergothioneïne en glutathion. Met name deze laatste stoffen “kunnen een cruciale rol spelen in het voorkomen van kanker,” zo stellen de onderzoekers.

Lees ook:

Dit wil je weten over vitamine D-champignons

Positieve effecten van paddenstoelen

De bovenstaande termen zullen je grotendeels niets zeggen, maar het komt erop neer dat champignons het afweersysteem versterken en daarom het lichaam helpen om ziekten af te weren. De voedingsstoffen beschermen het cardiovasculaire systeem (hart en vaten) en de lever. De bioactieve stoffen en antioxidanten hebben antibacteriële, antivirale en antitumor eigenschappen. Vooral dit laatste zorgt ervoor dat het eten van champignons de kans op kanker aanzienlijk kan verminderen.

Beste paddenstoelsoorten

Belangrijkst is de antioxidant ergothioneïne. Deze zit het meest in oesterzwammen, shiitake-paddenstoelen, maitake-paddenstoelen en koningsoesterzwammen. Maar ook in de bekendere champignons en portobello’s is dit stofje dus te vinden. De onderzoekers concluderen dat een hogere inname van paddenstoelen zou resulteren tot een kleiner risico op kanker. Je zou al baat hebben bij twee paddenstoelen per dag, dus dat is nog te overzien als je niet dol bent op de smaak of textuur. Maar natuurlijk dragen ook een gezond en gevarieerd voedingspatroon en een gezonde levensstijl bij aan een zo klein mogelijke kans op kanker.

Bron | Mindbodygreen.com

Beeld | Getty Images

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden