Margriet logo
Deze invloed heeft het eten van 5 eieren per week op je gezondheid. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dáárom zou het eten van 5 eieren per week het risico op hart- en vaatziekten verkleinen

Eet je graag een ei bij je ontbijt? Goed nieuws: dat kan mogelijk het risico op hart- en vaatziekten verkleinen. Uit onderzoek blijkt dat het eten van vijf eieren per week een positief effect heeft op je bloeddruk en bloedsuikerspiegel.

Volgens het Voedingscentrum bevatten eieren veel vitamine D, vitamine B12, vitamine A, vitamine B2, foliumzuur en mineralen zoals seleen, fosfor, ijzer en zink. Deze vitamines en mineralen zijn onder andere belangrijk voor je immuunsysteem en zenuwstelsel.

Is vijf eieren per week eten gezond?

Een nieuwe studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift Nutrients stelt dat het eten van vijf eieren per week kan zorgen voor een lager risico op hart- en vaatziekten. De studie merkt wel op dat het eten van eieren een beetje omstreden blijft, omdat er steeds weer nieuwe studies opduiken met tegenstrijdige resultaten.

De onderzoekers namen de Framingham Offspring Study onder de loep. Hierin werden 5.000 deelnemers van 18 jaar en ouder vier jaar lang gevolgd. Zij werden opgedeeld in drie categorieën: een groep die minder dan een half ei per week eet, een andere groep die een half ei tot vijf eieren per week eet en de laatste groep eet meer dan vijf eieren per week. Uit het onderzoek blijkt dat elke week vijf of meer eieren eten geen negatief effect had op de bloeddruk of de bloedsuikerspiegel. Ze ontdekten zelfs dat het de bloedsuikerspiegel kan verbeteren en dat je mogelijk minder risico hebt op diabetes type 2. Ook liepen deelnemers met een lagere bovendruk (systolische bloeddruk) duidelijk minder risico op het ontwikkelen van een hoge bloeddruk.

Kanttekening bij het onderzoek

Toch moet er een kanttekening worden geplaatst bij dit onderzoek, omdat er misschien sprake is van belangenverstrengeling. Dat vertelt geregistreerde diëtist Sharon Palmer aan Healthline. “Het is belangrijk om op te merken dat de studie werd gefinancierd door American Egg Board.” Dit is een Amerikaans bedrijf dat zich bezighoudt met de marketing en promotie van eieren eten. Bovendien kaart Palmer aan dat er in de studie alleen is gekeken naar twee onderdelen van hartaandoeningen: bloeddruk en het risico op diabetes type 2.

Amber Core, een andere geregistreerde diëtist aan het Wexner Medical Center van de Ohio State University vult Palmer aan. Ze heeft kritiek op de studie, omdat niet onderzocht is wat de invloed van eieren eten is op het cholesterol en triglyceriden, een soort vet dat in je bloed zit. “Hoewel deze studie suggereert dat eieren een positieve invloed kunnen hebben op de bloeddruk en de nuchtere glucosespiegels, kun je niet concluderen dat het bescherming biedt tegen de ontwikkeling van hartaandoeningen. De ontwikkeling van hartziekten wordt meer bepaald door een hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk en genetische aanleg.”

Niet meer dan twee tot drie eieren per week

Als je de richtlijnen van het Voedingscentrum wilt volgen, kun je beter niet meer dan twee tot drie eieren per week te eten, behalve als je vegetariër bent. Dan luidt het advies van drie tot vier eieren per week. De eiwitten en vitamine D die in een ei zitten zijn goed voor je, maar er zit ook veel cholesterol in eieren en daardoor kunnen je bloedvaten verstopt raken.

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden