Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Daarom zit een komkommer in een plastic jasje!

komkommers-populair.png

Een komkommer in een strak plastic jasje en wortels in een grote zak. In de meeste winkels kun je niet om verpakte groente heen. Waar is dat eigenlijk goed voor, zo’n plastic laagje? En is dat niet slecht voor het milieu?

Het lijkt een beetje onzinnig, zo’n hermetisch verpakte komkommer. En nog lastig als je hem wilt opeten ook. En waarom zijn ook paprika’s, wortels en andere groenten vaak in plastic gehuld? Verpakkingen lijken op het eerste gezicht misschien overbodig, maar ze hebben wel degelijk een functie. Want ze zorgen ervoor dat onze groenten langer vers en lekker blijven.

Vers houden en beschermen

Groenten belanden niet meteen van het land op je bord. Tenzij je een eigen moestuin hebt, of altijd naar de boer om de hoek gaat. Na de oogst duurt het eerst even voordat groenten in de winkel liggen. En pas een tijd daarna komen ze via de winkelkar in je keuken terecht. Omdat groenten nog een aardige weg afleggen, worden ze verpakt. Zo kunnen ze tegen een stootje en blijven ze vers. Door ze op een specifieke manier te verpakken, wordt de zuurstof gereguleerd en drogen ze niet uit. Dit voorkomt bederf. Verpakte groenten gaan tot drie keer langer mee dan hun niet-verpakte soortgenoten.

Per saldo minder milieubelasting

Een verpakking levert afval op en het kost energie om de folie te maken. Toch is het per saldo gunstiger voor het milieu om voedsel te verpakken, zo hebben onderzoekers van de Wageningen Universiteit uitgezocht. Hoezo? Door ze te verpakken, gaan er een stuk minder groenten verloren. Bij de boer, in de winkel en ook bij jou in huis. Doordat er minder bederf is, gooi je minder weg en hoeven er ook minder nieuwe groenten te worden geproduceerd. Vrachtwagens hoeven minder vaak heen en weer te rijden tussen de winkels en de producenten. Alles bij elkaar scheelt dat veel energie en grondstoffen.

Verpakt of niet-verpakt?

Wil dit zeggen dat je beter altijd voor verpakte groente kunt kiezen? Nee, dat hoeft niet. Als je zeker weet dat je de groente binnen enkele dagen opeet, is onverpakt beter. Kies voor verpakt als je weet dat jouw komkommer of paprika nog wel even bij je thuis ligt. Een goede weekplanning – wanneer eet je wat – is dus handig. Kies verder bij voorkeur voor seizoensgroenten. Die blijven langer goed, omdat ze direct van het land komen. En je belast het milieu minder, omdat ze niet van ver hoeven te worden aangevoerd.

Kijk hier voor de beste bewaartips voor je groente en fruit

Bron: Voedingscentrum

Lees ook

Zalmforel-taco’s met komkommersalade en bonenpasta

Komkommersoep

Ook interessant