Ambulance in Nederland Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Daarom worden patiënten achterstevoren vervoerd in een ambulance

Patiënten van ambulancedienst Zuid-Holland Zuid gaven aan het onprettig te vinden om achterstevoren vervoerd te worden in de ambulanc. Er kwamen volgens het AD meerdere klachten van patiënten die zich misselijk en oncomfortabel voelden tijdens hun rit in de ziekenwagen. De cliëntenraad van de ambulancedienst wil daarom antwoord op de vraag waarom het vervoeren zo gaat en of het niet anders kan.

Veiligheid

“Voor het achteruit vervoerd worden zien we helaas geen betere oplossing”, aldus de ambulancedienst. Dit heeft grotendeels te maken met de veiligheid van de patiënt. Door de patiënt in omgekeerde plaatsing te vervoeren, liggen de vitale delen zo veel mogelijk in het midden van de auto. Een stuk veiliger en het kan hoofd- en hersenletsel voorkomen mocht er een aanrijding van achteren gebeuren.

Lees ook:

Een ritje met de ambulance: zoveel kost dat (en in deze gevallen moet je betalen)

Essentiële spullen

Naast dat het veiliger is om patiënten achteruit te vervoeren, kunnen ambulanceverpleegkundigen hierdoor beter hun werk doen. De essentiële spullen die gebruikt worden, zijn tegen de achterwand van de stuurcabine gemonteerd. Daar is de meeste ruimte voor de laden met instrumenten, de monitor en de zuurstofvoorziening. “De verpleegkundige moet daar tijdens het rijden makkelijk bij kunnen én tegelijkertijd de patiënt in het gezicht kunnen zien.”

Bron | AD

Roos ParlevlietGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden