Daarom is op je buik liggen goed voor je Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Daarom is regelmatig op je buik liggen goed voor je

Baby’s worden af en toe op hun buik gelegd om hun rug- en nekspieren te trainen door hun hoofdje omhoog te houden, maar uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat het niet alleen goed is voor kindjes. Ook voor volwassenen zitten er flinke gezondheidsvoordelen aan af en toe wat tijd op je buik doorbrengen.

Mobiliteit

Uit een onderzoek, dat werd gepubliceerd in Biology of Sport: A Quarterly Journal of Sport and Exercise Sciences, blijkt dat op je buik liggen ook goed is voor volwassenen. Tien weken lang, drie keer per week op je buik liggen, verbetert namelijk je mobiliteit. Dat is interessant, want wanneer je niet bezig bent met rek- en strekoefeningen of krachttraining, neemt je mobiliteit alleen maar af naarmate je ouder wordt.

Het gaat er dan wel om dat je bezig bent terwijl je op je buik ligt, want op je buik slapen zal niet bijdragen aan een sterkere rug. Je kunt je rug al trainen door op je buik te gaan liggen als je een boek leest of op je telefoon bezig bent. Er komen dus geen extreme oefeningen bij kijken. “Op je buik liggen als je aan het werk bent of op je telefoon zit klinkt heel makkelijk, maar vereist eigenlijk een geavanceerd bewegingsbereik en kracht”, zegt Lauren Shroyer, expert van de American Council on Exercise (ACE).

Stijfheid

Dat het voor baby’s goed is om op de buik te liggen, omdat het helpt bij het krijgen van een sterkere ruggengraat, mag duidelijk zijn. Bij volwassenen is het juist de bedoeling dat je op je buik gaat liggen om een minder stijve ruggengraat te creëren. “Volwassenen, vooral degenen die het grootste deel van de dag zitten, hebben de neiging om een stijve ruggengraat te ontwikkelen,” zegt Shroyer. Door simpelweg op je buik te gaan liggen kun je die stijfheid al verminderen.

Oefeningen

Naast op je buik te gaan liggen wanneer je aan het werk bent op de laptop zijn er ook nog oefeningen die je kunt doen om je rug te versterken. Let daarbij wel op dat je rustig begint en langzaam opbouwt. Oefeningen die je kunt doen zijn:

De kat-koe-oefening

 • Ga op je handen en knieën zitten.
 • Adem diep in en trek je rug bol (kat).
 • Bij een diepe ademhaling maak je je rug weer hol (koe).
 • Herhaal deze oefening in een vloeiende beweging.
 De kat-koe-oefening Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Spinal twists

 • Ga op je zij liggen .
 • Strek beide benen uit.
 • Buig vervolgens het bovenste been negentig graden.
 • Draai tot slot langzaam je romp totdat je navel naar het plafond is gericht.
 • Herhaal dit aan beide kanten.
Spinal twists Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

De bird-dog

 • Ook bij deze oefening neem je plaats op je handen en knieën.
 • Terwijl je je rug recht houdt breng je je linkerarm en rechterbeen omhoog.
 • Dit wissel je af met je rechterarm en linkerbeen.
De bird-dog. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Merk je dat, wanneer je op je buik ligt, je rug pijn begint te doen? Dan beweeg je mogelijk te snel. “Als je vermoeidheid of pijn in de lage rug of nek voelt, is dit een indicatie dat je aan het compenseren bent en dat de positie je houding niet verbetert zoals bedoeld,” licht Shroyer toe.

Bron | Proyoga, ACE Fitness, Fit Voor Alles, Well+Good

Sanne van der LindenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden