Daarom is buikvet gevaarlijker dan vet op andere plekken
Nog belangrijker dan je gewicht of fitheid, wordt je hoeveelheid buikvet vaak genoemd als een teken van hoe gezond je bent. Te veel buikvet zou namelijk héél ongezond zijn. Maar waarom is juist buikvet zo veel slechter dan andere soorten vet? We zochten het voor je uit.
Het blijkt onder andere te maken te hebben met alle belangrijke organen die in je buik zitten.
Buikvet
Een beetje buikvet hebben we allemaal: zelfs de fitste topsporters hebben daar een extra laagje zitten. Een klein beetje van dat vet hebben we namelijk allemaal nodig. Dit buikvet beschermt de essentiële organen in je buik door ze net een beetje extra demping te geven. Maar als je er teveel van hebt, wordt het ongezond. Te veel buikvet vergroot bijvoordeeld de kans op hart- en vaatziekten, beroertes, diabetes type 2, borstkanker, darmkanker en hersenaandoeningen. Maar waarom is juist buikvet gevaarlijker en de boosdoener bij die aandoeningen?
Lees ook: Wat is de beste manier om overtollig buikvet te verliezen?
Twee soorten buikvet
Om dat uit te leggen, moeten we kijken naar de twee verschillende soorten buikvet: onderhuids buikvet en visceraal buikvet. Onderhuis buikvet zit tussen je buikspieren en je huid; de vorm vet die je als een rolletje kunt vastpakken op je buik. Visceraal vet zit een stuk dieper, verstopt onder je buikspieren. Het zit rondom je belangrijke organen daar, zoals je maag, lever, nieren en darmen. Wanneer je daar te veel van hebt, kan je buikwand iets naar buiten gaan drukken en kan het buikvet de organen in je buikholte verdringen. Daardoor doen die hun functie niet meer zo goed als wanneer er minder vet in die holte zit.
Hormonen
Maar dat is niet de enige reden dat visceraal buikvet gevaarlijker is dan vet op andere plekken in je lichaam. Deze vorm van vet beïnvloedt namelijk ook je hormonen, die weer invloed hebben op je vetverbranding. Daardoor word je minder gevoelig voor insuline, wat ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel stijgt. Daardoor maakt je lichaam weer meer insuline aan, en zo kan er dus een verstoring optreden. Hierdoor neemt de kans op een hoge bloeddruk en diabetes type 2 aanzienlijk toe.
Lees ook: Buikvet verliezen? Deze 9 voedingsmiddelen kunnen helpen
Ontstekingsstofjes
Daarnaast is het ‘slechte’ buikvet heel actief en maakt het constant ontstekingsstofjes aan waar het immuunsysteem op reageert. Doordat het immuunsysteem getriggerd wordt door die stofjes, kan het zich minder goed richten op wat het echt moet doen: indringers zoals virussen en bacteriën buiten houden. Vetcellen die bijvoorbeeld op je benen, heupen of bovenarmen zitten zijn een stuk passiever, waardoor ze veel minder van die ongezonde ontstekingsreacties veroorzaken. Vandaar dus dat we buikvet zien als een stuk gevaarlijker dan andere vormen van vet.
Bron | Popular Science, Harvard Health, The Conversation
Beeld | iStock