Samen zingen kan helpen om te leren praten na een beroerte. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dáárom helpt samen zingen om weer te leren praten na een beroerte

Een beroerte kan je spraakvermogen flink beschadigen. Opnieuw leren praten blijkt daarna vaak een uitdaging. Gelukkig is er een leuke oplossing: zingen. Dat verbetert niet alleen de taalfunctie, je gaat je er ook gelukkiger door voelen.

Zo’n vier op de tien personen kampt na een beroerte met spraakproblemen (afasie). Zowel het voeren van een gesprek als het volgen ervan lukt niet altijd meer. Ook begrijpend lezen wordt vaak een struikelblok. Deze problemen maken het lastiger om (op een prettige manier) mee te kunnen doen in de maatschappij en kunnen zorgen voor een sociaal isolement.

Deze vormen van afasie zijn er

Afasie is een hersenaandoening die zich op verschillende manieren uit. Grofweg zijn er vier vormen te onderscheiden:

  • Amnetische afasie: je hebt moeite met op woorden komen. Je weet ze wel, maar kunt ze niet bedenken. Ook de betekenis van het woord weet je, je kunt het tekenen of uitbeelden.
  • Broca afasie: je spreekt en schrijft alleen de inhoudswoorden van de zinnen uit of op. Dat zijn zelfstandige naamwoorden, werkwoorden, bijvoeglijke naamwoorden en bijwoorden. Je doet erg je best om op een woord te komen, maar dat lukt meestal niet.
  • Globale afasie: bij deze ernstige vorm van afasie heb je veel moeite met het begrijpen van taal. Het lukt niet of nauwelijks om te praten. Vaak blijf je wel één zin of woord steeds herhalen, zoals ‘ja, ja’ of ‘het is me wat.’
  • Wernicke afasie: het praten lijkt makkelijk te gaan, omdat er vaak sprake is van een spraakwaterval. De zinnen die je maakt zijn lang, maar grammaticaal vaak onjuist.

Waarom helpt zingen bij leren praten na een beroerte?

Uit onderzoek van de universiteit van Helsinki blijkt dat samen zingen kan helpen om afasie te verminderen. Een experiment met een zanggroep toonde aan dat samen zingen zowel de communicatie als de spraak verbeterde bij patiënten die een beroerte gehad hebben. Bovendien werden ze een stuk socialer. Prettige bijkomstigheid was dat mantelzorgers door deze effecten een veel lagere zorglast hadden. Het is een goedkope en makkelijke manier om de taalfunctie te verbeteren na een beroerte.

Aan Scientias.nl vertelt onderzoeker Sini-Tuuli Siponkoski hoe dit experiment precies in z’n werk ging. Vier maanden lang werd een groepszangsessie van anderhalf uur per week georganiseerd. Daarbovenop werd ook een thuistraining aangeboden op een tablet: drie keer dertig minuten per week. Zingen is een aanvulling op andere vormen van spraaktherapie. “Twee tot drie uur zingen per week was al erg effectief.”

Zingen en praten

Vooral zingen in groepsverband, zoals een koor, verbetert de spraak. Het zingen in de groep heeft een sterke sociale functie en je kunt steun van elkaar krijgen. Mede-onderzoeker Anni Pitkäniemi vertelt dat er tijdens het onderzoek verschillende manieren van zingen zijn bestudeerd: “Zingen in een koor, melodische intonatietherapie en zangtraining met behulp van een tablet.” Bij die laatste wordt de spraak geoefend door melodie en ritme te gebruiken en op die manier van zang naar spraak te gaan. Deze methode wordt al langer gebruikt als aanvulling op spraaktherapie, maar dan gaat het meestal om een dure individuele training waar veel personeel voor nodig is.

Samen zingen resulteerde in het beter kunnen herhalen van woorden of het benoemen van voorwerpen. Dat zorgde er uiteindelijk voor dat patiënten die een beroerte kregen beter verbaal en non-verbaal konden communiceren en vaker meededen aan sociale activiteiten.

Bron | Scientias, Verder met Hersenletsel, Hersenletsel.nl

Saskia WinkensGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden