Daarom heb je sneller blauwe plekken als je ouder bent
Blauwe plekken: we hebben ze allemaal weleens. Je stoot je arm een keer tegen de deurpost of je been tegen de tafelpoot. Naarmate je ouder wordt, merk je misschien dat je sneller blauwe plekken krijgt. Zonder dat je er een verklaring voor hebt zitten er ineens weer plekken op je armen en benen.
We zochten uit hoe dit kan.
Hoe ontstaat een blauwe plek?
Een blauwe plek ontstaat net onder je huid. Hier zitten allemaal kleine bloedvaatjes, die natuurlijk zorgen voor de doorbloeding van je lichaam. Maar wanneer jij je ergens stoot of valt, kan dit zorgen voor een beschadiging van deze bloedvaten. Je bloed lekt uit deze vaten en komt terecht in het weefsel onder de huid, waar het als het ware gevangen raakt. Dit zorgt voor de typerende blauwe, paarse, rode of zelfs zwarte kleur van een blauwe plek.
Val je heel hard? Dan kunnen ook je botten beschadigen of breken, waardoor ook een grotere beschadiging van de bloedvaten ontstaat. Dit zorgt voor grotere, en vaak donkerdere blauwe plekken die een paar weken nodig kunnen hebben om te genezen.
Sneller blauwe plekken als je ouder bent
Wanneer je ouder wordt, merk je misschien dat je sneller blauwe plekken krijgt. Dit komt doordat je bloedvaten steeds minder sterk worden en de huid dunner wordt. Je verliest dan de beschermende vetlaag die als een kussen optreedt bij een stoot of een val. Iets anders wat ook meespeelt is de afname van collageen. Dit is een belangrijk eiwit en onderdeel van het bindweefsel. Collageen zorgt ervoor dat je huid stevig is en beter tegen een stootje kan. Als dit afneemt, iets waar je weinig aan kunt doen en wat met de jaren gebeurt, kun je dus sneller blauwe plekken krijgen. Bij vrouwen is doorgaans ook minder collageen aanwezig, waardoor ze sneller blauwe plekken krijgen.
Kan medicatie zorgen voor blauwe plekken?
Als je bepaalde medicijnen slikt, zou het kunnen dat je sneller bloedt en blauwe plekken krijgt. Dit gaat bijvoorbeeld om bloedverdunners. Ook medicatie als aspirine, ibuprofen, naproxen en warfarine kunnen hiervoor zorgen. Merk je dat je sneller blauwe plekken krijgt en slik je medicatie? Dan kan het geen kwaad om contact op te nemen met je huisarts. Zij kunnen bespreken of het verstandig is of je bepaalde medicijnen blijft slikken.
Blauwe plekken door ziektes en aandoeningen
Er zijn ook verschillende ziektes en aandoeningen die ervoor kunnen zorgen dat je sneller last krijg van blauwe plekken. Dit komt bijvoorbeeld doordat ze ervoor zorgen dat je bloed minder goed stolt. Dit kan het risico op blauwe plekken en bloedingen verhogen. Denk bijvoorbeeld aan ziektes die je lever aantasten, zoals cirrose. Ook verschillende genetische aandoeningen, zoals de stollingsafwijking de ziekte van Von Willebrand. Ook vitaminetekorten kunnen je huid beïnvloeden en ervoor zorgen dat je sneller blauwe plekken krijgt. Denk bijvoorbeeld aan een vitamine C-tekort of een tekort aan vitamine K.
Blauwe plekken zijn (meestal) ongevaarlijk
Een blauwe plek kan meestal niet zoveel kwaad. De beste remedie is dan ook om gewoon af te wachten, het gaat vanzelf weer over. Merk je dat je spontaan of vaak blauwe plekken krijgt, dan kan het wel verstandig zijn om een bezoekje te brengen aan de huisarts. Er kunnen dan aandoeningen aan ten grondslag liggen, zoals de ziekte van Von Willebrand.
Bron | MedicalNewsToday, Huidarts, Quest