Dit is waarom je 's avonds meer last van kiespijn hebt (en wat je eraan kunt doen) Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Daarom heb je ‘s nachts meer last van kiespijn (en wat je eraan kunt doen)

Pijn is fijn? Zeker niet als het gaat om kiespijn. Een pijnscheut door je mond kan echt verschrikkelijk aanvoelen en is extra vervelend als deze ‘s avonds in bed opspeelt. Hoe ontstaat kiespijn en waarom hebben we er ‘s nachts meer last van? We zochten het uit.

En ook niet geheel onbelangrijk: we zetten op een rijtje wat je eraan kunt doen.

Zo ontstaat kiespijn

Kies- of tandpijn herken je vaak snel genoeg. Je voelt een kloppende pijn, die soms ook doortrekt naar je kaak of hoofd. Deze pijn kan heel hevig zijn, waardoor je moeite hebt met eten, drinken, praten en slapen. Maar waar het overdag nog wel te doen is, kan de pijn ‘s avonds soms zo hevig zijn dat het je ontzettend in de weg zit. In slaap vallen lukt je dan op geen enkele manier.

Kiespijn kan tal van oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan tandbederf en gaatjes. Die laatste ontstaan als het glazuur van je tanden aangetast wordt door zuren en bacteriën. Deze vreten de tere weefsels in de tand weg, waardoor een zenuw bloot komt te liggen. En je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat een blootliggende zenuw voor vervelende pijn kan zorgen. En ben je net verkouden geweest? Dan kan dit ook een oorzaak zijn van je kiespijn. Een sinusinfectie (voorhoofdsholteontsteking) die wegtrekt uit het hoofd, kan soms drukken op de kies.

Andere oorzaken van kiespijn zijn:

 • Het verliezen van een vulling
 • Doorkomende verstandskiezen
 • Een kaakholteontsteking
 • Zenuwpijn
 • Een oorontsteking
 • Tandenknarsen
 • Een tandvleesontsteking of ontsteking in de kies
 • Voedsel dat vastzit in de tanden of het tandvlees

Daarom heb je ‘s nachts meer last van kiespijn

Net als veel andere dingen, doet kiespijn ‘s avonds vaak nóg meer pijn. Dan denk je dat het aan het eind van de dag wel meevalt, maar wordt het toch weer erger. Dat komt doordat bloed ‘s avonds naar je hoofd stroomt, omdat je ligt. Er is dus extra bloed in je hoofd, waardoor de druk en pijn toenemen. Maar het zou ook kunnen komen doordat we minder afgeleid zijn. Je hebt geen televisie, werk of drukke (klein)kinderen die je in de gaten moet houden. Het enige waar je dus op kunt focussen is die pijn.

Behandeling van de pijn

Nu je weet hoe de pijn ontstaat, is het ook fijn om uit te zoeken hoe je er zo snel mogelijk weer vanaf komt. Je kunt natuurlijk pijnstillers, zoals paracetamol of ibuprofen, gebruiken voor de eerste verlichting. Neem hiervoor nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid in. Merk je dat dit niet helpt en de kiespijn heel ernstig is? Dan kun je het best ‘s ochtends meteen de tandarts bellen. Merk je dat de pijnstillers niet de juiste verlichting bieden of zoek je liever een andere manier om van de pijn af te komen? Misschien werkt dit:

 • Gebruik een ice pack of koud kompres. Of een zak doperwtjes uit de vriezer als je niets anders bij de hand hebt. Wikkel deze in een theedoek en houd het tegen de pijnlijke kant van je gezicht aan. De kou kan de pijn wat doffer maken, waardoor je makkelijker in slaap valt.
 • Houd je hoofd omhoog, bijvoorbeeld door een extra kussen te gebruiken. De pijn wordt erger doordat er extra bloed naar je hoofd stroomt. Daarom is het verstandig om je hoofd niet te plat te leggen, maar iets hoger te houden. Dit kun je doen door twee kussens op elkaar te leggen.
 • Spoel je mond met zout water. Dit is een van de makkelijkste manieren om je mond te spoelen en een effectieve manier om kiespijn te verlichten. Zout water werkt namelijk als antibacterieel middel en vermindert de ontstekingen. Beschadigde tanden worden door dit middeltje beschermd en voedselresten of vuil dat tussen je tanden of tandvlees zit, spoelt weg. Als je mondwater in huis hebt, kun je dit ook gebruiken om je tanden te desinfecteren en te verdoven. Dit werkt vooral bij parodontitis, omdat tandplak en symptomen van parodontitis hierdoor verminderen. Slik het alleen niet door, maar gebruik het echt om te spoelen.
 • Vermijd zuur, koud of hard eten voordat je gaat slapen. Hoewel het lekker kan zijn om ‘s avonds nog even te snacken, geven deze soorten voeding eigenlijk vooral problemen. Je tanden en gaatjes die je misschien al hebt, kunnen beschadigen. Probeer deze dus te vermijden.
 • Verse muntthee kan ook helpen om de pijn te verlichten. Vervang die snack dus door een lekker kopje thee en drink niet meteen iedere slok op. Houd het even in je mond of spoel ermee. Waarom dit zo goed werkt? Volgens onderzoek zitten er antioxidanten in pepermunt en menthol, een van de actieve ingrediënten van pepermunt, kan een licht verdovend effect hebben. Spoel dus vooral die pijnlijke tand of kies ermee.

Bron | Women’s Health, Medical News Today, Healthline

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden