Dáarom word je gezicht rood na het sporten (en dit doe je ertegen) Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dáarom heb je een rood gezicht na het sporten (en dit doe je ertegen)

De één heeft nergens last van, terwijl de ander bij een klein beetje inspanning al een knalrood gezicht heeft. Of het nou gaat om hardlopen, zwemmen of fietsen: een rood hoofd na het sporten is niet ongebruikelijk. Maar charmant is volgens sommigen anders. Hoe komt het dat je een rood hoofd krijgt na het sporten en misschien nog wel belangrijker: wat doe je ertegen?

Het is goed om te weten dat een rood gezicht tijdens en na het sporten volkomen normaal is. Door de inspanning gaat je lichaamstemperatuur omhoog. Je lichaam wil die hitte het liefst zo snel mogelijk weer kwijt. Om af te koelen ga je bijvoorbeeld zweten. Om zoveel mogelijk bloed langs de huid te laten stromen, en meer zuurstof door je vaten te vervoeren, gaan ook de bloedvaten in je huid openstaan. Dit doet je lichaam om oververhitting te voorkomen. Maar dat is niet het enige waar dit voor zorgt. Ook de rode kleur op je wangen is hier een resultaat van. En die roodheid is volgens artsen en onderzoekers geen reden voor zorg. Sterker nog: het is een teken dat je bloedvaten hun werk goed doen.

Rood gezicht na het sporten

Toch is niet elk hoofd zo rood als een tomaat na het sporten. Dat heeft te maken met een aantal factoren. Zo is de rode kleur bij mensen met een lichtere huidskleur sneller zichtbaar. Daarbij is een rood hoofd na het sporten ook afhankelijk van het aantal bloedvaten in je gezicht. Hoe meer bloedvaten je daar hebt, hoe meer bloed er naar je hoofd stroomt. Een andere reden voor roodheid in het gezicht, kan een huidaandoening zijn. Ook alcoholgebruik of bepaalde voedingsmiddelen kunnen zorgen voor rode wangen.

Dít kun je doen tegen een rood gezicht

Dat je een rood hoofd kunt verminderen door een plens water in je gezicht te gooien, weet je waarschijnlijk wel. Maar er zijn meer manieren om roodheid te verminderen. Zo kun je bijvoorbeeld aloë vera toevoegen aan je huidverzorging. Zeker als je last hebt van een geïrriteerde huid, kan dit helpen om de huid te verzachten. Ook werkt aloë vera verkoelend, wat fijn kan zijn als je hoofd niet alleen rood, maar ook verhit is.

Draag geen make-up

Misschien vind je een rood gezicht vervelend en besluit je voor het sporten vast wat poeder of foundation aan te brengen. Zo bedek je de rode huid. Toch kun je dit beter niet doen. Je poriën gaan tijdens het sporten openstaan, maar als je make-up op hebt, gaat dit in je poriën zitten. Het gevolg hiervan is verstopping. Na het sporten kun je het best eerst je gezicht schoonmaken en daarna pas weer make-up aanbrengen.

Alcohol en pittig eten vermijden

Alcohol heeft hetzelfde effect op je bloedvaten als lichamelijke beweging: ze worden groter, waardoor er meer bloed door je bloedvaten stroomt. Met een rodere huid als gevolg. Als je vaak drinkt, heeft dit tijdens het sporten dubbel zoveel effect op je bloedvaten waardoor je nog sneller rood wordt. Hetzelfde geldt voor pittig eten: ook dit verwijdt de bloedvaten waardoor je sneller rood wordt.

Bron | Wellandgood, MindBodyGreen, Women’s Health

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden