null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Daar zit een luchtje aan: déze feitjes over zweten wist je vast nog niet

Zweten, we praten er liever niet over, maar we doen het allemaal. En hoewel we ons lichaamsvocht liever verbergen, is het eigenlijk een heel handig mechanisme van het lichaam. Het zorgt er namelijk voor dat we niet oververhit raken. Wist je dat we twee verschillende soorten zweetklieren hebben? En dat de meeste zich in ons voeten bevinden?

We zochten de meest opvallende weetjes over zweet voor je uit.

1. Zweten is natuurlijke koeling

Vieze zweetplekken, een zurige lucht na het sporten. Zweten brengt nogal wat sociale ongemakken met zich mee. Maar lichamelijk gezien is zweten juist hartstikke gezond. Op het moment dat onze lichaamstemperatuur stijgt, zoals tijdens sporten, koorts of een hete zomer, scheidt ons lichaam overtollige warme af. Doordat dit zweet vervolgens op de huid verdampt, koelt ons lichaam weer af. “Zweet is essentieel voor de afkoeling van de mens en speelt een rol bij de energiebalans. Als de temperatuur in de omgeving tegen de 37 °C loopt, is zweten voor de mens nog de enige manier om warmte af te geven”, vertelt Wouter van Marken Lichtenbelt van het Maastricht UMC+. “Zonder zweet loopt je lichaamstemperatuur op tot boven de 42 °C, wat levensbedreigend is."

2. Ook dieren zweten

Niet alleen mensen zweten, ook sommige dieren zoals apen en paarden doen het. Katten zweten ook, maar niet over hun hele lichaam. Deze viervoeters hebben namelijk alleen zweetklieren in hun voetjes. Door zichzelf te wassen koelen ze de rest van hun lichaam. Honden zweten niet, maar die verliezen overtollige warmte door te hijgen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

3. Twee soorten zweet

Onze eigen zweetklieren bestaan uit twee soorten; exocriene en apocriene zweetklieren. De eerste variant zit verspreid in de huid over ons hele lichaam. Vooral in je voeten zitten er veel: 250.000 per stuk. Deze exocriene zweetklieren produceren het normale zweet dat zorgt voor verkoeling. Daarnaast zitten er rond de oksel en de geslachtsdelen ook nog apocriene zweetklieren. Deze produceren een meer olie-achtig zweet die vrij komt tijdens seksuele interactie, maar ook tijdens momenten van stress.

4. Je kunt je zweetklieren trainen

Overgewicht en medicijnen kunnen ervoor zorgen dat sommige mensen meer zweten dan anderen. Maar wist je dat je je zweetklieren ook kunt trainen? Door regelmatige blootstelling aan hoge temperaturen óf door regelmatige fysieke inspanning kun je je zweetproductie positief stimuleren. Dit zorgt er namelijk voor dat je zweetklieren toenemen en groter worden. Daardoor kan je zweetproductie toenemen van één liter tot drie liter per uur. Je zou misschien denken dat dit niet altijd wenselijk is, maar het kan goed van pas komen wanneer je een grote inspanning gaat doen zoals de Vierdaagse. Mensen die minder getraind zijn lopen om die reden tijdens een dergelijke inspanning meer risico op oververhitting.

5. Er zit geen luchtje aan

Zweet dat afkomstig is uit de exocriene zweetklieren bestaat voor 99 procent uit water. En net als het water uit de kraan, is zweet dus in principe geurloos. “Transpiratie geeft pas onaangename geurtjes als het op de huid in aanraking komt met bepaalde bacteriën”, legt bioloog Marken Lichtenbelt uit. Zweet dat afkomstig is uit de apocriene zweetklieren kan soms wel een geurtje hebben.

Lees ook

Stijgt je lichaamstemperatuur? Dit kunnen zeven oorzaken zijn

Bron| Maastricht UMC+

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden