Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

‘Crashdieet’ met shakes best gezond

enrrd586hiuc_selected_wide_1200.jpg

Er wordt vaak negatief gedaan over maaltijdvervangers als je snel wat kilo’s kwijt wilt. Maar onderzoek van diëtist Kirsten Berk van het Erasmus MC toont aan dat zo’n ‘crashdieet’ goed helpt bij mensen met overgewicht en diabetes. Ook als je niet ziek bent, kun je gezond afvallen met een shakedieet. Hoe zit dat?

Maar een crashdieet ís toch ongezond?

Kirsten Berk: “Je kunt crashen door de hele dag alleen maar appelsap te drinken of crackers te eten, maar dan loop je geheid een vitamine- en mineralenkort op. Dan ben je inderdaad ongezond bezig. De meeste maaltijdvervangers bevatten echter alle bouwstoffen die je lichaam nodig heeft. Je zult hooguit wat extra vezels in de vorm van rauwkost moeten gebruiken. Het is een misverstand dat het ongezond is om in korte tijd veel af te vallen.”

Hoe kan dat nou?

“Je hoort weleens dat je stofwisseling erdoor verstoord zou raken, maar dat is een fabel. Doordat je vet- en spiermassa kwijtraakt, heb je wel minder energie nodig dan voorheen. Veel mensen houden daar geen rekening mee. Na een dieet eten ze weer als vanouds waardoor ze geheid aankomen, soms zelfs meer dan ze zijn afgevallen.”

Wat maakt maaltijdvervangers beter dan een gewoon calorie-of koolhydraatarm dieet?

“Ten eerste het gemak. Je hoeft niet na te denken over wat je wel en niet mag eten. ’s Ochtends en ’s middags neem je een maaltijdvervanger, ’s avonds een normale maaltijd. Daarnaast is het een uitgebalanceerd dieet. Met een koolhydraatarm dieet krijg je relatief veel vetten en eiwitten binnen en moet je extra voedingssupplementen gebruiken. Maaltijdvervangers bevatten alle belangrijke voedingsstoffen, vitaminen en mineralen die je lichaam nodig heeft. Dat je er snel van afvalt, motiveert ook. In relatief korte tijd kun je vijf tot tien procent van je lichaamsgewicht verliezen.”

Wat zijn de nadelen?

“Zo’n grote calorierestrictie kan bijwerkingen geven. De eerste week kun je honger hebben en hoofdpijn krijgen van de gifstoffen die vrijkomen. Het is daarom belangrijk om veel water te drinken. Soms heb ik ook het idee dat het verslavend werkt; sommige mensen grijpen telkens terug op de shakes omdat ze zo goed werken. Voor je lijf kan het op zich geen kwaad, het is meer een psychische afhankelijkheid. Op een gegeven moment moet je toch zelf een gezond voedings- en beweegpatroon ontwikkelen.”

Doe mee met de Margriet Fit Challenge!

button Fit challengeWil je meer gezonde afvaltips en weten hoe je makkelijk op gewicht blijft? Op 1 januari startte Margriet met de Fit Challenge, een steuntje in de rug om het nieuwe jaar gezond en fit te beginnen. Schrijf je in voor de gratis Margriet Fit nieuwsbrief en ontvang elke dag gezonde recepten, oefeningen en tips van een voedingscoach. Samen met ons werk je aan een gezondere leefstijl in 60 dagen!

 

 

Ook interessant