Gezondheid

5 redenen waarom cranberry’s zo goed voor je zijn

5-hele-goede-redenen-waarom-cranberrys-zo-goed-voor-je-zijn.jpg

Je houdt ervan of je vindt ze niet te pruimen; cranberry’s staan bekend om hun zure en ietwat bittere smaak. Daarom staan ze logischerwijs niet bij iedereen bovenaan het lijstje van favoriete fruitsoort. Maar toch zijn deze besjes, die in het najaar worden geoogst, heel erg goed voor je.

En wel om deze vijf hele goede redenen.

1. Goed voor je hart

Naast dat cranberry’s goed zijn voor je bloeddruk, dragen de zure besjes in vloeibare vorm bij aan het verlagen van het cholesterol. Drink je iedere dag een glas pure cranberrysap, dan verlaagt het je cholesterolgehalte en liggen hart- en vaatziektes minder op de loer.

2. Ontstekingsremmend

Niet alleen het vruchtvlees van het besje bevat gezonde kwaliteiten, ook de schil geeft je immuunsysteem een flinke boost. Het bevat namelijk het stofje ursolzuur. Dit komt in de schil van veel fruitsoorten voor en heeft een sterk ontstekingsremmend effect op ons lichaam. Jij weet dus wel waar je een slokje van moet nemen als je een griepje te pakken hebt.

3. Hoog aan antioxidanten

Een woord wat we inmiddels maar al te goed kennen en wat in veel fruit- en graansoorten voorkomt, is antioxidanten. Antioxidanten dienen als doel dat ze ons als een soort schild beschermen tegen schadelijke stoffen en daarmee langdurige ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen. Gooi vanaf nu dus maar een handvol besjes door je yoghurt.

4. Voorkomen van blaasontsteking

Wanneer je voor het eerst in je leven blaasontsteking oploopt, krijg je waarschijnlijk van je moeder te horen dat je dit kunt bestrijden door (liters) cranberrysap te drinken. Dit heeft niet alleen met de zuurtegraad van cranberry’s te maken, maar ook met de fytovoedingsstoffen die in de rode besjes zitten. Deze voedingstoffen zorgen ervoor dat de E.coli-bacterie, die blaasontsteking veroorzaakt, zich niet aan de binnenkant van je blaas en urinewegen kunnen hechten.

5. Goed voor je gebit

Onderzoekers in Canada en Japan hebben het effect van cranberry’s op tandbederf en ziek tandvlees onderzocht. Wat blijkt? Het zure besje schijnt het aanhechten van bacteriën die onze tanden ziek maken, tegen te gaan. Zou er al tandpasta met cranberry-extract bestaan?

Wist je overigens dat cranberry’s niet uit Nederland komen, maar hier wel heel goed groeien? Vooral op de Waddeneilanden, waaronder Terschelling, vind je ze in overvloed.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Real Simple
Beeld | iStock

Ook interessant