Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Wat is couperose en wat kun je hiertegen doen?

couperose-wat-is-het-en-wat-kun-je-hiertegen-doen.jpg

Heb je last van allerlei uitgezette rode of blauwe bloedvaatjes in je gezicht? Mogelijk heb je dan te maken met couperose. Vooral bij vrouwen vanaf dertig jaar kan dit verschijnsel optreden. We leggen je uit hoe het ontstaat en wat je ertegen kunt doen.

En dit is het verschil tussen roodheid door couperose en rosacea. 

Wat is couperose?

De medische term voor couperose is essentiële teleangiëctasiëen. Dit verschijnsel ontstaat doordat de adertjes aan de oppervlakte van je huid slapper zijn geworden en vervolgens zijn gaan verwijden. Hierdoor ontstaan zichtbare rode en/of blauwe bloedvaatjes aan de oppervlakte van je huid. Couperose bevindt zich voornamelijk op de wangen, neus en kin, maar het kan zich door de jaren heen ook verder uitbreiden naar je hals en decolleté. Hoewel het een onschuldig verschijnsel is, kan het wel klachten geven zoals jeuk, tintelingen of een branderig gevoel. 

Verschil met rosacea

Hoewel couperose door de roodheid van de huid misschien op het eerste oog ook lijkt op de huidaandoening rosacea, is hier weldegelijk verschil in. Bij rosacea is er namelijk ook sprake van rode bultjes, zwellingen en puskoppen. Bij couperose heb je deze symptomen niet, maar zijn het alleen de uitgezette rode of blauwe bloedvaatjes.

Oorzaken

Vooral vrouwen vanaf dertig jaar kunnen last krijgen van couperose. Daarnaast zijn er een aantal oorzaken die het huidverschijnsel tot stand kunnen brengen, namelijk:

  • Erfelijkheid
  • Alcoholgebruik
  • Overmatige blootstelling aan de zon
  • Temperatuurschommelingen
  • Huidtype (voornamelijk mensen met een lichtere huidskleur hebben meer kans op couperose)
  • Chronisch gebruik van gezichtsproducten met corticosteroïd

Lees ook: Dít effect heeft dagelijks make-up dragen op de gezondheid van je huid

Behandelingen

Couperose is een onschuldige huidaandoening, maar gaat niet vanzelf over. In de loop der jaren kan het stabiel blijven, maar het kan zich soms ook uitbreiden. Mocht je hier toch iets aan willen doen, dan bestaan er verschillende behandelmethodes. De meest effectieve manier om de couperose te verwijderen is met een vaatlaser. Gemiddeld zijn hier 3 tot 4 behandelingen voor nodig met een pauze van twee maanden.

Daarnaast kun je de vaatjes ook dicht laten branden met een elektrocoagulatiebehandeling en bestaat er camouflagetherapie door een huidtherapeut. Als laatste kun je ook met speciale crèmes de roodheid en het branderige gevoel iets verminderen, maar deze zullen de couperose niet laten verdwijnen. 

Couperose vermijden

Om de kans op couperose zo klein mogelijk te houden, kun je het beste de oorzaken waardoor de bloedvaatjes uitzetten zo veel mogelijk vermijden. Bijvoorbeeld door je alcoholgebruik te verminderen, gezichtsproducten met corticosteroïd indien mogelijk te mijden en je huid goed te beschermen tegen de zon

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.            

Bron | Huidarts
Beeld | Getty Images

Margriet 10

Margriet 10 ligt nu in de winkel! Daarin lees je deze week een dossier starten als zzp’er, drie vrouwen over hun uiterlijk toen en nu, dé modetrends van dit voorjaar, een interview met Adriaan van Dis en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant