Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Nieuws

Voor evenementen of vakantie: zó werkt de CoronaCheck-app

een-groen-of-rood-scherm-zo-werkt-de-coronacheck-app.jpg

Wil je naar een evenement, festival of lekker op vakantie? Dan heb je een negatieve testuitslag, vaccinatiebewijs of herstelbewijs nodig. Die kun je straks allemaal vinden in de CoronaCheck-app van de overheid. Maar hoe werkt die nieuwe app? We leggen het uit.

In de app kun je vanaf 24 juni het Digitaal Corona Certificaat (DCC) aanmaken, dat je nodig hebt voor evenementen, om een discotheek te bezoeken en om zonder problemen op vakantie te kunnen gaan.

De CoronaCheck-app

De CoronaCheck-app is een een app van Rijksoverheid die al in maart voor het eerst ter sprake kwam.Toen werd het systeem al getest tijdens een aantal proefevenementen, waarbij je een negatief testresultaat nodig had. Met een speciale code die ze ontvingen na een negatieve test, konden bezoekers toen in de CoronaCheck-app een QR-code aanmaken. Deze code lieten ze dan vervolgens scannen bij de ingang van het evenement, waarna de organisatie kon zien of ze in de afgelopen 48 uur negatief getest waren. Die test lijkt relatief goed bevallen te zijn, want de app is inmiddels verder uitgebreid en wordt vanaf 1 juli grootschalig ingezet.

In plaats van dat de CoronaCheck-app nu alleen een negatieve coronatest aangeeft, zijn er inmiddels drie opties die je kunt gebruiken voor het aantonen dat je niet ziek bent door het virus:

  • Een negatieve testuitslag, van minder dan veertig uur voor het evenement.
  • Een vaccinatiebewijs waarop staat dat je volledig gevaccineerd bent voor het coronavirus.
  • Een bewijs dat je minder dan zes maanden geleden hersteld bent van een coronabesmetting.

Zo gebruik je de Coronacheck-app voor vakantie

Wil je op vakantie in Europa naar een land die reizigers vanuit Nederland accepteert en een positief reisadvies heeft van de overheid (code geel of groen)? Dan kun je vanaf 1 juli gebruik maken van het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC). Dat is een QR-code die je kunt uploaden in de CoronaCheck-app. We leggen in onderstaand stappenplan uit hoe je dat doet.

Let op: dit werkt pas vanaf 24 juni en is vanaf 1 juli geldig, alleen binnen Europa. Controleer altijd of een land aanvullende eisen heeft, bijvoorbeeld op NederlandWereldwijd.nl.

Stappenplan

  1. Download eerst de CoronaCheck-app op je telefoon, in de App Store of de Play Store.
  2. Log in met je DigiD. Ben je gevaccineerd en heb je bij het maken van de afspraak toestemming gegeven, dan worden je vaccinatiegegevens automatisch opgehaald bij het RIVM, de GGD of het ziekenhuis. Heb je geen toestemming gegeven of werkt dit niet, dan kun je handmatig het vaccinatiebewijs toevoegen. Uitleg daarvoor vind je vanaf 1 juli op de site van Rijksoverheid.
  3. Ben je niet gevaccineerd of heb je nog maar één prik gehad, dan kun je een testbewijs uploaden. Vanaf 30 juni kun je via deze site een gratis testafspraak maken, voor reizen in juli en augustus. Als de uitslag van die test negatief is, dan krijg je bij de uitslag een ophaalcode. Die code kun je invoeren op de CoronaCheck-app, en krijg je dus een QR-code als bewijs.
  4. Heb je corona gehad en kun je dat ook aantonen met een positieve PCR-test? Dan kun je een zogenoemd herstelbewijs uploaden in de CoronaCheck-app. Als je bij de GGD getest bent, gebeurt dat automatisch als je inlogt met je DigiD in de app. De uitslag van je positieve test moet tussen de 12 en 180 dagen oud zijn om te tellen.
  5. De QR-code die jouw vaccinatie-, herstel- of testbewijs toont, kun je laten scannen als je op reis gaat. Bijvoorbeeld in de trein, het vliegtuig of bij een grenscontrole. Eventueel kun je de QR-code ook printen, mocht je dat handiger vinden.

QR-code voor evenement

Maar niet alleen voor vakantie zul je de CoronaCheck-app nodig hebben; ook evenementen vragen om zo’n extra controle die aangeeft dat je niet ziek bent. Hiervoor volg je alle bovenstaande stappen, alleen krijg je een andere QR-code die je kunt laten scannen bij de ingang van het evenement. Vergeet overigens niet om ook je identiteitskaart mee te nemen, want je moet wel kunnen bewijzen dat de QR-code voor jou geldig is.

Bron | NOS, Rijksoverheid
Beeld | Getty Images

Ook interessant