Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Nieuws

Onderzoek: ‘Na één coronavaccinatie al helft minder besmettingen binnen gezin’

onderzoek-na-een-coronavaccinatie-al-helft-minder-besmettingen-binnen-gezin.jpg

Één coronavaccinatie vermindert het aantal besmettingen binnen het gezin met bijna de helft. Dat meldt de Engelse gezondheidsdienst PHE woensdag op basis van nieuw grootschalig onderzoek. Het maakt niet uit of Pfizer of AstraZeneca als vaccin werd toegediend, zeggen de experts.

Een belangrijke vondst, zeggen de onderzoekers, omdat een aanzienlijk percentage van de coronabesmettingen binnen het eigen gezin plaatsvindt.

Minder besmettingen binnen gezin na één coronavaccinatie

In dit nieuwe onderzoek wordt vooral gekeken in hoeverre gevaccineerden na een eerste prik het virus in de praktijk nog doorgeven. En dat bleek mee te vallen, zeggen ze nu. Mensen die in de drie weken na de eerste coronavaccinatie toch besmet raakten met het virus, bleken volgens de studie 38 tot 49 procent minder vatbaar te zijn om het virus door te geven aan andere gezinsleden, dan mensen die (nog) niet gevaccineerd zijn. Dat geldt ongeacht de leeftijd van de gevaccineerde maar besmette persoon, en hoe oud zijn of haar gezinsleden zijn.  

57000 mensen uit 24000 gezinnen

Om tot dit resultaat te komen, volgde de studie 57.000 mensen uit ruim 24.000 gezinnen, waarin één gevaccineerd persoon toch positief testte op het coronavirus. Ze vergeleken deze cijfers vervolgens met de besmettingscijfers onder 1 miljoen contacten tussen mensen die geen coronavaccinatie gehad hebben. Hoewel de kans op een nieuwe besmettingen na een coronavaccinatie klein is, raden de onderzoekers wél aan in quarantaine te gaan en de maatregelen te volgen.

‘Fantastisch nieuws’

De Britse minister van Volksgezondheid, Matt Hancock, noemt het fantastisch nieuws. “We wisten al dat vaccins levens redden en deze studie, de meest complete die reeds in reële omstandigheden is uitgevoerd, toont aan dat ze ook de transmissie van dit dodelijke virus verminderen.” In het Verenigd Koninkrijk zijn al ruim 47 miljoen coronaprikken gezet. Één op de vier mensen is daar al volledig gevaccineerd tegen het virus; ongeveer de helft van de inwoners heeft minstens één prik gehad.

Bron | ANP, BBC
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant