Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Nieuws

Nieuw Europees advies: ‘Geen coronamaatregelen nodig onder gevaccineerden’

nieuw-europees-advies-geen-coronamaatregelen-nodig-onder-gevaccineerden.jpg

Als twee mensen of huishoudens die volledig gevaccineerd zijn elkaar ontmoeten, is het niet meer nodig om de coronamaatregelen te volgen. Dat stelt het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) in een nieuw advies dat woensdag uitkwam.

Lidstaten “kunnen overwegen” om coronamaatregelen als afstand houden en mondkapjes dragen te versoepelen voor gevaccineerden, stelt de Europese instantie.

Knuffelen zonder regels te breken

Als jij twee prikken (of één met het Janssen-vaccin) achter de rug hebt, zou dat dus betekenen dat je andere gevaccineerden weer kan knuffelen zonder de coronamaatregelen te breken. Maar dat niet alleen: het ECDC stelt ook dat wanneer een jongere (ongevaccineerde) persoon en iemand die al wel een prik gehad heeft elkaar ontmoeten, de anderhalve meter wat deze experts betreft overboord kan.

Dat geldt niet voor mensen die een verhoogd risico lopen om ernstig ziek te worden door het coronavirus. Zij kunnen uit voorzorg beter wel de regels streng blijven volgen.

Lees ook:
In deze zes provincies mag je tijdelijk kiezen tussen het AstraZeneca- en Pfizer-vaccin

Nog wel wat coronamaatregelen voor gevaccineerden

Maar het advies zegt niet dat gevaccineerden zomaar alle coronamaatregelen overboord kunnen gooien. Ouderen die de prik gehad hebben, kunnen volgens de instantie het beste wel afstand blijven houden tot mensen die (nog) geen vaccinatie gehad hebben. Ook in de openbare ruimte en bij grote bijeenkomsten blijven de anderhalvemeterregel en mondkapjes volgens het ECDCgewenst.

Hetzelfde advies geldt als wanneer ‘zorgelijke varianten‘ van het coronavirus die vaccins kunnen omzeilen in hoge mate rondgaan in een land. Het Europese agentschap baseert dit nieuwe advies aan de lidstaten op de huidige stand van de wetenschap. Daarin wordt onder andere gekeken naar landen met veel gevaccineerden.

En in Nederland?

Helaas: gevaccineerden zullen in Nederland de coronamaatregelen nog even moeten blijven volgen. Het ministerie van Volksgezondheid stelt dat we nog niet genoeg weten over de prikken om alles los te laten. “Op dit moment weten we wel dat gevaccineerden goed beschermd zijn tegen ziekte en overlijden door het virus, maar het is nog niet volledig zeker dat mensen na vaccinatie anderen niet meer kunnen besmetten met het virus.”

Daarnaast vind het kabinet het momenteel onwenselijk om onderscheid te maken tussen mensen die wel en niet gevaccineerd zijn. Wel geeft het ministerie aan de nieuwe richtlijn goed onder de loep te nemen. Vooral de specifieke situaties waarin de maatregelen mogelijk versoepeld kunnen worden, spreken aan. “In Nederland zijn we daar al mee bezig. Zo worden sommige maatregelen in de verpleeghuizen, waar veel van de bewoners en het personeel gevaccineerd zijn, stap voor stap versoepeld”, zegt het ministerie.

Bron | ANP, RTL Nieuws
Beeld | Getty Images

Margriet 18 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: test je Oranje-kennis, de 12 mooiste wandelroutes van Nederland, een dossier mantelzorg, álles over quarantaine-kittens en puppy’s en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant