Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Nieuws

Digitale coronapas aanmaken: zó pak je dat aan

digitale-coronapas-aanmaken.jpg

Vanaf 25 september gaat de CoronaCheck-app een belangrijke rol spelen. Wie bijvoorbeeld uit eten wil, een avondje naar de bioscoop gaat of het theater bezoekt, moet een coronabewijs laten zien via de CoronaCheck-app. Maar hoe kun je zo’n digitale coronapas aanmaken? Wij leggen het je uit.

In de app kun je het Digitaal Corona Certificaat (DCC) aanmaken, dat je nodig hebt om toegang te krijgen in horecagelegenheden, de kunst- en cultuursector en bij sportwedstrijden.

De CoronaCheck-app

We kennen de CoronaCheck-app al een tijdje. Vanaf 1 juli werd de app al groots ingezet om toegang te krijgen tot evenementen en om mee naar het buitenland te reizen. Maar vanaf 25 september zul je ook een digitale coronapas aan moeten maken voor een hoop andere dingen. In de app kun je aangeven of je gevaccineerd bent of dat je hersteld bent van het coronavirus.

Er zijn drie opties die je kunt gebruiken om aan te tonen dat je niet besmet bent met het virus:

 • Een negatieve testuitslag, die 24 uur geldig is.
 • Een vaccinatiebewijs waarop staat dat je volledig gevaccineerd bent tegen het coronavirus (geldig twee weken na de tweede prik van AstraZeneca-, Pfizer- of Moderna of of vier weken na één dosis van het Janssen-vaccin).
 • Een bewijs dat je minder dan zes maanden geleden hersteld bent van een coronabesmetting.

Een digitale coronapas aanmaken

Heb je de CoronaCheck-app nog niet? Zo zet je ‘m op je telefoon en kun je de app gebruiken:

 1. Download eerst de CoronaCheck-app op je telefoon, in de App Store of de Play Store.
 2. Log in met je DigiD. Ben je gevaccineerd en heb je bij het maken van de afspraak toestemming gegeven om je gegevens te delen? Dan worden je vaccinatiegegevens automatisch opgehaald bij het RIVM, de GGD of het ziekenhuis. Heb je geen toestemming gegeven of werkt dit niet? Dan kun je handmatig het vaccinatiebewijs toevoegen.
 3. Ben je niet gevaccineerd of heb je nog maar één prik gehad? Dan kun je een testbewijs uploaden. Als de uitslag van die test negatief is, dan krijg je bij de uitslag een ophaalcode. Die code kun je invoeren in de CoronaCheck-app. Vervolgens krijg je een QR-code als bewijs.
 4. Heb je corona gehad en kun je dat ook aantonen met een positieve PCR-test? Dan kun je een zogenoemd herstelbewijs uploaden in de CoronaCheck-app. Als je bij de GGD getest bent, gebeurt dat automatisch als je inlogt met je DigiD in de app. De uitslag van je positieve test moet tussen de 12 en 180 dagen oud zijn.
 5. De QR-code die jouw vaccinatie-, herstel- of testbewijs toont, kun je laten scannen als je op reis gaat, een bezoek brengt aan het theater of een kop koffie gaat drinken in je favoriete café.

Stappenplan printen coronapas

Toch is deze app niet voor iedereen makkelijk om te gebruiken. Dit is bijvoorbeeld een probleem voor mensen zonder smartphone. Deze mensen kunnen hun coronapas alsnog laten zien door hem van te voren uit te printen. Hoe dat werkt lees je hieronder. Let wel op: je kunt de coronapas alleen printen als je een DigiD-account hebt en gevaccineerd bent, corona hebt gehad of negatief getest bent op het virus. Ook moet je gebruik kunnen maken van een computer en een printer.

 1. Ga naar CoronaCheck.nl om te beginnen
 2. Kies of je een bewijs wilt van vaccinatie, herstel of een negatieve test
 3. Wanneer je een keuze hebt gemaakt log je in met je DigiD
 4. Daarna krijg je een pdf-document met jouw coronapas. Deze print je uit en kan je meenemen naar bijvoorbeeld je favoriete restaurant of theater

Wanneer je geen gebruik kan maken van een computer, printer of smartphone, is het mogelijk om te bellen met de helpdesk van de CoronaCheck met het telefoonnummer 0800-14 21. Zij regelen dat je alsnog een papieren coronapas krijgt.

Bron | NOS, Rijksoverheid, Nu.nl
Beeld | Getty Images

Ook interessant