null Beeld

Coronavirus tot SARS: waarom komen nieuwe ziektes vaak uit China?

Het coronavirus is de laatste weken natuurlijk hét onderwerp van de dag. Maar deze ziekte is niet de eerste die zijn oorsprong in China kent. Hoe komt het dat nieuwe ziektes vaak in China ontstaan?

Dat heeft alles te maken met de Chinese dierenmarkten.

Nieuwe ziektes

In december 2019 kwamen de eerste berichten in het nieuws over het coronavirus dat uitbrak in de Chinese stad Wuhan. Deze ‘nieuwe’ ziekte houdt ons sindsdien flink in zijn greep. Toch is dit helemaal niet nieuw, het coronavirus en velen andere virusziektes bestaan namelijk al langer. Alleen niet bij mensen, maar bij dieren. Zo werd het coronavirus verspreid door vleermuizen, en komt dit oorspronkelijk bij vogels vandaan. Omdat wij als mensen geen weerstand hebben opgebouwd tegen ziektes van dieren, is dit voor ons lichaam wel nieuw, waardoor je er goed ziek van kunt worden.

Broeiplek: de Chinese dierenmarkt

In China zijn er veel dierenmarkten, een perfecte broeiplek voor virussen. Daarnaast staan mensen en dieren hier heel dicht op elkaar, en is hygiëne hier vaak geen topprioriteit. Hierdoor is de kans groot dat op deze markten de ziektes van dier naar mens worden overgedragen.

Hoe werkt het?

Het is natuurlijk niet zo dat als jij in China op zo’n markt rondloopt, dat je dan meteen allerlei nieuwe ziektes krijgt. Hoogleraar virologie Marion Koopmans van de Universiteit Leiden legt aan Quest uit dat er verschillende stappen nodig zijn voor zo’n virus om tot de mens te komen. Het kan zijn dat jij het slachtoffer wordt van bijvoorbeeld de vogelgriep. Dit kan gebeuren door het onsmakelijke voorbeeld van een vleermuis die op zo’n Chinese markt een kip infecteert, doordat zijn ontlasting in het kippenvoer belandt. Als jij deze kip vervolgens opeet, ben jij besmet met het virus. Maar daardoor breekt er, door jouw besmetting, niet gelijk een epidemie uit. Om vervolgens andere mensen te infecteren moet het virus zichzelf namelijk eerst genetisch aanpassen.

Eerdere virussen

Dezelfde verspreiding van dit soort ‘nieuwe’ ziektes gebeurde al eerder met SARS, dat ook via vleermuizen naar civetkatten werd verspreid, en op die manier waarschijnlijk tot de mens is gekomen. En ook bij de vogelgriep nam het virus de route van wilde vogels, naar kippen en vervolgens de mens. Aangezien het begin van dit soort virusziektes dus veelal kan worden teruggebracht tot de Chinese dierenmarkt, is het de vraag of deze markten niet verboden moeten worden. Toch is die kans waarschijnlijk klein, aangezien het tot de cultuur van China behoort.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Quest

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden