Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Nieuw onderzoek: zó lang overleeft het coronavirus op je huid

coronavirus-op-je-huid-handen-wassen.jpg

Handen wassen, handen wassen en nog eens handen wassen. We boenen ons suf en dat resulteert vooral in droge handen. Toch is dat het meer dan waard. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat het coronavirus tot wel negen uur lang op de huid overleeft. Daarmee helpt handen wassen dus echt in de strijd tegen de verspreiding van de ziekte. 

En ook de handgel mag volgens de onderzoekers niet ontbreken in je tas. 

Het coronavirus op je huid

We wassen onze handen kapot, maar dat is niet voor niets. Japanse onderzoekers hebben namelijk nieuw bewijs gevonden dat de verspreiding van het coronavirus echt kan worden beperkt door vaker je handen te wassen. Het virus overleeft vijf keer langer op je huid dan het normale griepvirus. Dat betekent dat het coronavirus negen uur lang op de mensenhuid blijft zitten, terwijl dit bij het griepvirus maar 1,8 uur is. Hierdoor is er dus meer risico op het verspreiden van het coronavirus door huid-op-huidcontact. Hoe langer je het coronavirus op je huid meedraagt, hoe groter de kans op verspreiding, aldus de wetenschappers. 

Handgels zijn ook effectief

Om het nog maar even te herhalen, het is dus belangrijk om regelmatig je handen te wassen. Mocht je geen kraan in de buurt hebben en tussentijds toch je handen willen ontsmetten, dan is het verstandig om een antibacteriële handgel bij je te dragen. Uit het Japanse onderzoek bleek namelijk dat zowel het griepvirus als het coronavirus binnen vijftien seconden uitgeschakeld wordt wanneer dit in contact komt met ethanol, een belangrijk ingrediënt in handgels. De WHO raadt aan om handgels met minimaal zestig procent ethanol en/of isopropanol te gebruiken. Wrijf dit twintig tot dertig seconden over je handen om virussen en bacteriën te kunnen doden en laat de handgel volledig opdrogen. 

Lees ook
‘Coronavirus kan een maand besmettelijk blijven op telefoonscherm’

Handen wassen tegen het coronavirus

Het komt inmiddels misschien je neus uit, maar aangezien de juiste handhygiëne dus bewezen belangrijk blijkt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, herhalen we het nog maar een keer. Je handen effectief wassen doe je door minimaal twintig seconden met vloeibare zeep onder lauw of warm stromend water zorgvuldig te boenen. Vergeet niet al je vingers en de zijkanten van je handen ook goed mee te nemen. Droog je handen daarna af met een handdoek of keukenpapier. 

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel!  

Bron | RTL Nieuws, Metro Nieuws
Beeld | iStock

Margriet 45 ligt nu in de winkel! Met deze week: een powerplan voor 50+, tips om zelf je haar te kleuren, een interview met Robert ten Brink en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant