Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Gorgelen of knoflook eten: deze ‘tips’ helpen níet tegen het coronavirus

gorgelen-of-knoflook-eten-deze-tips-helpen-niet-tegen-het-coronavirus.jpg

Heb jij ze ook al voorbij zien komen op social media, de berichten met adviezen of tips hoe je het coronavirus zou kunnen voorkomen of genezen? Van meer knoflook eten tot gorgelen met zout water, er gaan heel wat bijzondere ‘tips’ tegen het coronavirus rond. Maar helaas zijn de meeste van die middeltjes tegen het virus toch écht fake news.

We keken naar de meest populaire tips en adviezen, en wat er nou écht waar is van de claims dat ze zouden helpen tegen het virus.

Adem inhouden als ‘test’

Sinds afgelopen donderdag wordt er een bericht gedeeld dat afkomstig zou zijn van de Stanford University. De universiteit heeft al verklaard dat het bericht niet van hen komt. En daarnaast bevat het ook nog eens een hoop informatie die niet klopt. Zo zou je door tien seconden je adem in te houden, kunnen ontdekken of je besmet bent met het coronavirus. Dat is niet waar, zegt Robert Legare Atmar, specialist in infectieziekten aan het Baylor College Of Medicine in Texas, tegen persbureau AP.

Elk kwartier water drinken

In hetzelfde bericht staat ook dat elke vijftien minuten water drinken helpt, om te voorkomen dat je ziek wordt. Als het coronavirus per ongeluk in je mond gekomen is, zou het zo weggespoeld worden. Ook op Facebook en Whatsapp wordt deze tip veel verspreid, maar het blijkt nergens op gebaseerd te zijn. Professor Trudie Lang van Oxford University zegt tegen de BBC dat er geen enkel bewijs is dat wijst op dat het mogelijk is om het virus weg te spoelen. Natuurlijk is het voor je gezondheid heel belangrijk om voldoende water te drinken. Maar in de strijd tegen het coronavirus zal deze tip je niet helpen.

Lees ook: Groepsimmuniteit: waarom het góed is als mensen het coronavirus krijgen

Gorgelen met zout water

Ook gorgelen met een mengsel van zout en water, of een azijnoplossing helpt niet tegen het virus. Weer één van de ‘tips’ tegen het coronavirus, die duidelijk in de categorie fake news valt. Volgens de post blijft het coronavirus vier dagen in je keel zitten, voor je begint met hoesten en het je longen kan bereiken. Daarom zou het dus helpen om het virus te doden in de keel, met een zoutoplossing of azijn. De World Health Organization zegt dat er geen enkel bewijs is dat je het virus zo kan voorkomen, als je al besmet bent.

Knoflook eten

Knoflook is gezond en een lekkere toevoeging aan een maaltijd, maar een grote hoeveelheid eten zal je écht niet helpen tegen het coronavirus. Er is wat bewijs dat knoflook mogelijk antibacteriële eigenschappen heeft, maar volgens de WHO is er niks dat erop wijst dat knoflook je beschermt tegen dit virus.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU, BBC, Full Fact, World Health Organization
Beeld | iStock

Ook interessant