Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Het coronavirus is aangetroffen in rioolwater, hoe gevaarlijk is dit?

het-coronavirus-is-aangetroffen-in-rioolwater-hoe-gevaarlijk-is-dit.jpg

Uit een onderzoek van het RIVM blijkt dat het rioolwater in Tilburg en Amsterdam het coronavirus bevat. Ook in de rioolwaterzuiveringsinstallatie bij Loon op Zand is het virus aangetroffen. Hoe komt dit hier terecht en hoeveel gevaar loop je als in aanraking komt met dit afvalwater?

Geen zorgen, je kunt nog steeds veilig uit de kraan drinken.  

Coronavirus in het rioolwater

Het coronavirus verspreidt zich vooral via druppeltjes in de lucht. Toch blijkt uit onderzoek dat sommige coronapatiënten het virus in hun ontlasting hebben. De meest voorkomende corona-symptomen zijn natuurlijk hoesten en niezen, maar sommige mensen hebben hierbij ook last van diarree. Vandaar dat het coronavirus in het rioolwater terecht kan komen. Al in februari startte het RIVM een onderzoek naar het afvalwater bij Schiphol, maar pas in maart werd het coronavirus hier aangetroffen. Dat was vier dagen nadat de eerste persoon in Nederland besmet bleek met het coronavirus. En ook in Tilburg kwam pas in maart genetisch materiaal van het virus in het rioolwater. Dit is overigens niet de eerste keer dat het RIVM deze onderzoekstechniek op afvalwater toepast. Zo vonden ze in voorgaande jaren ook het norovirus, antibioticaresistente bacteriën, poliovirus en mazelenvirus in rioolwater. 

Het besmettingsgevaar

Het RIVM raadt mensen die met afvalwater werken, bijvoorbeeld werknemers van rioolwaterzuiveringsinstallaties, aan om direct contact met het rioolwater te vermijden. Volgens het RIVM lopen deze mensen geen risico als ze zich aan de hygiënevoorschriften houden en daarnaast beschermende kleding dragen, zodat ze niet direct met het virus in contact kunnen komen. Voor hen, maar natuurlijk ook voor de rest van Nederland, geldt om voor het eten en na elk toiletbezoek extra goed je handen te wassen om de kans op besmetting in te dammen. 

Lees ook: Waarom het coronavirus zich sneller verspreidt dan andere virussen

Kun je nog veilig kraanwater drinken? 

Aangezien ons kraanwater zorgvuldig wordt gezuiverd is er geen verhoogd risico op het coronavirus via ons drinkwater. De Unie van Waterschap laat weten dat het coronavirus alleen bij het binnenkomende rioolwater is aangetroffen, maar dat dit na het zuiveringsproces niet meer in het water zat. Ook als je bijvoorbeeld in de buurt van de rioolwaterzuiveringsinstallatie woont, loop je volgens de Unie van Waterschappen geen risico. Je moet alleen niet in het water bij de installaties gaan zwemmen of je hond hierin loslaten. Maar dat zou je normaliter natuurlijk ook niet zo snel doen. Daarnaast is volgens Het Drinkwaterplatform het coronavirus onderdeel van een groep virussen die niet goed en niet heel lang in water stand houdt en hier relatief makkelijk inactief worden. Je kunt dus gewoon uit de kraan blijven drinken.

M14

Meer lezen over het coronavirus? In de nieuwe Margriet vind je alles wat je erover wilt weten: van het laatste nieuws tot mooie initiatieven en cijfers. Margriet 14 ligt nu in de winkel, maar je kunt ‘m ook hier online bestellen. Je krijgt ‘m gratis thuisbezorgd!

Bron | RIVM, AD, Drinkwaterplatform
Beeld | iStock

Ook interessant