Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Slaan we door het coronavirus de griepepidemie dit jaar over?

coronavirus-en-griepepidemie.jpg

Liep je vorig jaar rond deze tijd al flink te snotteren en hoesten, maar heb je er tot nu toe nog weinig last van? Dat heeft mogelijk met het coronavirus te maken. Toen we in het voorjaar aan de start van de pandemie stonden, daalde het aantal griepgevallen bijna direct. Hebben we dankzij het coronavirus dit jaar geen griepepidemie?

Of krijgen we het met het griepvirus én het coronavirus dubbel voor de kiezen? 

Geen griepepidemie door het coronavirus? 

Als we kijken naar de griepcijfers van het zuidelijk halfrond, waar de jaarlijkse griepepidemie normaal gesproken in maart start, lijkt het coronavirus de normale griep dit jaar te hebben verstoten. Viroloog Ron Fouchier aan het Erasmus MC én coördinator van het Nationaal Influenzacentrum legt aan Hart van Nederland uit dat dit niet heel gek is. Volgens Fouchier heeft het vooral te maken met de coronamaatregelen. We houden meer afstand, letten beter op onze hygiëne en blijven sneller thuis als we ziek zijn. Normaal gesproken zou je bij een lichte verkoudheid of hoesten misschien nog gewoon naar kantoor gaan, maar door het coronavirus kan dat niet meer. 

Minder kans op een ander virus

Volgens Fouchier kan de jaarlijkse griepepidemie ook nog om een andere reden uitblijven. Hij zegt dat als er al een epidemie heerst van een bepaald virus, het andere virussen minder kans geeft om zich te verspreiden. Toch durft de viroloog niet met zekerheid te zeggen dat dit bij het coronavirus ook het geval zal zijn, want ook influenza, het normale griepvirus, blijft onvoorspelbaar. Daarom raadt Fouchier nogmaals aan om dit jaar de griepprik niet over te slaan. Deze helpt niet tegen het coronavirus, maar voorkomt wel dat je tegelijk de normale griep én het coronavirus te pakken krijgt. Als dat gebeurt, is de kans op een ernstiger ziekteverloop en zelfs de kans op sterfte groter, volgens de viroloog.

Lees ook: Verkoudheid of corona? Zó kom je erachter wat je onder de leden hebt

Geen griep, toch geen goed nieuws

Dat we naast het coronavirus mogelijk geen griepepidemie te verduren krijgen, klinkt in principe positief. Toch heeft dit ook een nadeel. Volgens Fouchier verliep de griepepidemie afgelopen jaar mild. Als dit wederom gebeurt of de griepgolf dit jaar helemaal uitblijft, dan kunnen mensen er volgend jaar een stuk vatbaarder voor worden. Het blijft nog even afwachten hoe het griepseizoen dit jaar gaat verlopen, want ongeveer tot maart kan er nog een griepepidemie opkomen. 

Bron | Hart van Nederland
Beeld | iStock

m46

Margriet 46 ligt nu in de winkel! Met deze week: het nieuwe samenwonen, 13 vragen aan de plantendokter, opvallende first ladies en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant