Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoek: het coronavirus kan ook in onze darmen zitten

onderzoek-het-coronavirus-kan-ook-in-onze-darmen-zitten.jpg

Het coronavirus staat vooralsnog bekend om het effect op onze longen en ademhaling. Echter, volgens een nieuw onderzoek worden ook onze darmen geïnfecteerd door het coronavirus. Een derde van de COVID-19 patiënten heeft maagdarmklachten, zoals misselijkheid en diarree.

En lang na het verdwijnen van de ademhalingsklachten is het virus nog in de ontlasting te vinden. 

Coronavirus infecteert darmen

Onderzoekers van het Hubrecht Instituut, het Erasmus MC en de Maastricht University kwamen hierachter. Dit deden ze met behulp van menselijke darmorganoïden. Dit zijn minuscule versies van de menselijke darm die in het laboratorium kunnen worden gekweekt. Toen de onderzoekers het virus aan de organoïden toevoegden, raakten die al snel geïnfecteerd. Het virus dringt de cellen in de darmorganoïden binnen en het aantal geïnfecteerde cellen neemt naar verloop van tijd toe.  

De onderzoekers vinden het voldoende bewijs om te claimen dat het virus zich vermenigvuldigt in het maagdarmkanaal. Bart Haagmans, viroloog van het Erasmus MC: “We weten echter nog niet of SARS-CoV-2 in de darmen van COVID-19 patiënten een significante rol speelt bij de overdracht tussen personen. Onze bevindingen geven wel aan dat we deze mogelijkheid moeten onderzoeken.”

Verspreiding

Het onderzoek suggereert ook dat het virus zich kan verspreiden via zogenaamde ‘fecaal-orale besmetting’, waarbij er poepbacterieën in de mond komen. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Nieuws voor dietisten
Beeld | iStock

Ook interessant