Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Twee coronavaccins gelabeld als ruim 90 procent effectief: wat betekent dat?

twee-coronavaccins-gelabeld-als-ruim-90-procent-effectief-wat-betekent-dat.jpg

Vorige week bleek dat het Pfizer-vaccin een effectiviteit van negentig procent heeft, en ook het coronavaccin van het bedrijf Moderna komt goed uit de testen. Deze blijkt een effectiviteit te hebben van 94,5 procent, zegt de farmaceut. Maar wat betekenen die percentages eigenlijk en wanneer zijn coronavaccins effectief?

Dat zochten we voor je uit.

Effectiviteit

Er wordt op dit moment op verschillende plekken ter wereld heel hard gewerkt aan een vaccinatie tegen het coronavirus. Dertien van die coronavaccins zijn nu in de derde fase beland: een essentiële testfase waarin de effectiviteit van het coronavaccin getest wordt. Daarvoor krijgen tientallen duizenden proefpersonen vrijwillig een vaccinatie, terwijl een zelfde groep een placebo krijgt. Vervolgens kijken de wetenschappers naar hoeveel besmettingen er zijn in de groep mensen die het vaccin gehad heeft, versus de groep die een placebo kreeg. Op die manier komen ze tot een conclusie over hoe effectief de coronavaccins zijn.

Coronabesmettingen onder proefpersonen

Bij het Pfizer-vaccin lijkt die effectiviteit tot nu toe dus negentig procent te zijn, vertelden de makers vorige week in een persbericht. Van de ruim veertig duizend deelnemers aan het onderzoek, hebben er in totaal 94 COVID-19 ontwikkeld. Na die besmettingen zochten de wetenschappers uit of deze proefpersonen het kandidaat-vaccin hadden gekregen, of juist een placebo. Uit die analyse blijkt dat het voornamelijk gaat om mensen die een placebo kregen, terwijl de mensen met het vaccin niet ziek werden. De coronavaccins van Pfizer zouden op basis van die cijfers, negentig procent effectief zijn.

Bij de vaccinatie van Moderna werd op een vergelijkbare manier onderzoek gedaan. Hier kregen dertigduizend mensen een vaccin of placebo, waarvan er 95 ziek werden. Negentig van hen bleken een placebo ontvangen te hebben. Op basis van die cijfers, stelt deze farmaceut dat deze coronavaccins 94,5 procent effectief zijn.

Lees ook:
Volgens het RIVM kunnen ook weinig vaccinaties al een verschil maken

En nu?

Volgens de farmaceuten zijn de coronavaccins dus effectief in de bescherming tegen het virus en zijn ze veilig te gebruiken. Maar betekent dat dan dat we ze al kunnen gaan gebruiken? Nee, vertelt hoogleraar vaccinologie Anke Huckriede van het UMCG aan de NOS. Voordat deze fase van het onderzoek afgerond is, zullen we een aantal weken verder zijn. “Je moet wachten tot er voldoende mensen geïnfecteerd zijn, voor dit vaccin is het doel op zo’n 160 mensen gesteld.” De effectiviteitpercentages van beide vaccins kunnen nog veranderen op basis van die extra besmettingen. Ook moeten proefpersonen minimaal twee maanden ingeënt zijn, voor bepaald kan worden of het vaccin helemaal veilig is.

Pas als die fase volledig en succesvol is afgerond, gaan de vaccins ter beoordeling naar het Europees Medicijnagentschap. Zij kijken naar hoe effectief de coronavaccins zijn, beoordelen de veiligheid en kijken naar de toegankelijkheid van het middel.

Vaccins begin 2021 in Nederland beschikbaar

Er zijn nog een aantal stappen te zetten voor de coronavaccins in Nederland kunnen worden toegepast. Dit zou mogelijk aan het einde van dit jaar kunnen zijn, maar de kans is groter dat de vaccins begin 2021 in Nederland uitgedeeld kunnen worden. Het RIVM, de Gezondheidsraad en het ministerie van Volksgezondheid werken nu aan een vaccinatiestrategie. Daarin wordt onder andere bepaald wie voorrang krijgt bij het vaccin en hoe het vaccin verspreidt zal worden in Nederland.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NYTimes, Associated Press, NOS
Beeld | Getty Images

Ook interessant