null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Coronavaccinatie gehad, en dan? 6 veelgestelde vragen beantwoord

Steeds meer Nederlanders hebben 'm gehad: de langverwachte coronavaccinatie. En hoewel we nu het liefst weer zouden knuffelen, in een vol restaurant neerstrijken of zonder mondkapje de deur uitgaan, moeten we daar toch nog even mee wachten. Want ook na die coronavaccinatie, blijven de regels gewoon gelden.

Wat mag je precies wel en niet doen wanneer je één van de ruim vier miljoen mensen bent die de prik al gehad heeft? We geven antwoord op zes veelgestelde vragen.

1. Kan ik na de coronavaccinatie tóch nog corona krijgen?

Natuurlijk beginnen we met de belangrijkste vraag én de reden waarom we de prik halen: kun je na zo’n prik alsnog ziek worden door het coronavirus? Het antwoord op die vraag is ja, maar de kans is wel aanzienlijk kleiner na een coronavaccinatie, dan ervoor. De vaccins die momenteel gebruikt worden, bestaan uit twee prikken. Alleen het Janssen-vaccin is maar één injectie, maar de uitrol daarvan is door zeldzame bijwerkingen stilgelegd.

De eerste vaccinatie begint meteen te werken, maar het duurt even voordat je lichaam voldoende antistoffen aangemaakt heeft tegen het coronavirus. Als je vlak voor of na die eerste coronavaccinatie besmet raakt, bestaat er dus zeker nog een kans dat je ziek wordt. Na twee prikken is de kans dat je nog ziek wordt door het coronavirus heel klein, maar niet nul. Wel is het ziekteverloop vaak minder ernstig en eindigen mensen die een vaccinatie gehad hebben, bijna niet meer in het ziekenhuis na een coronabesmetting.

2. Moet ik nog afstand houden van anderen of kan ik ze niet meer besmetten?

Hoewel we weten dat de kans dat je ziek wordt na een coronavaccinatie klein is, zegt het RIVM nog niet te weten of je als gevaccineerde het virus kunt verspreiden. Hoewel er steeds meer tekenen zijn dat je het virus ook niet zult verspreiden, moet je vooralsnog alle regels blijven volgen. Oók na het coronavaccin moet je nu dus nog afstand houden van anderen, een mondkapje dragen en regelmatig je handen wassen.

Lees ook:

Ook déze gewoonte vergroot de kans op een ernstig verloop van corona

3. Ik heb coronasymptomen, maar wel al twee vaccinaties gehad. Wat nu?

Helaas mag je ook als je twee prikken achter de rug hebt, niet naar buiten met klachten die passen bij het coronavirus. Na een coronavaccinatie ben je voor 95 procent beschermd tegen het virus: er is dus altijd nog een kleine kans dat je het oploopt. Maak, ook als je gevaccineerd bent, bij klachten dus een afspraak om je te laten testen.

Er is wel een 'maar': krijg je last van hoofdpijn, vermoeidheid of verhoging binnen twee dagen na de vaccinatie? Dan kan dat veroorzaakt worden door bijwerkingen, zegt het RIVM. Blijf dan binnen en hou de klachten goed in de gaten. Heb je naast deze milde klachten óók andere klachten die passen bij corona (zoals verkoudheid, hoesten, benauwdheid of reuk- of smaakverlies)? Of heb je contact gehad met iemand met corona? Laat je dan testen.

4. Er is een nieuwe coronamutatie. Ben ik nu nog wel beschermd na mijn coronavaccinatie?

“Voor nu zijn er geen aanwijzingen dat de vaccinatie niet beschermt tegen de nieuwe mutaties van het coronavirus, zoals de Britse variant”, schrijft het RIVM op de website. Virusmutaties zijn heel normaal en betekenen niet dat je na een coronavaccinatie voor een ‘eerdere versie’ niet meer beschermd bent. Wereldwijd worden er onderzoeken gedaan naar het effect van de mutaties op de werking van de coronaprikken. Over de Braziliaanse P1-coronavariant bestaat wat twijfel, maar deze is nog niet veel verspreid in Nederland.

5. Ik heb bijwerkingen na een coronavaccinatie, wat doe ik nu?

Net als bij bijna elk vaccin en medicijn, kun je ook na een coronavaccinatie wat bijwerkingen krijgen. Meestal zijn ze mild: pijn op de plaats van de inenting, vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn en soms gewrichtspijn. In de meeste gevallen zijn de bijwerkingen van de vaccinatie binnen één tot twee dagen weer over. Heb je ernstige klachten of denk je dat je een zeer zeldzame allergische reactie hebt of trombose krijgt? Neem dan contact op met je huisarts, de huisartsenpost of 112. Als je dat wilt, kun je een bijwerking na een coronavaccinatie melden bij Lareb, het Nederlandse bijwerkingencentrum. Lareb verzamelt en analyseert alle meldingen van mogelijke bijwerkingen, om meer te weten te komen over welke klachten er zijn.

Lees ook:

Zo ga je het best met de bijwerkingen van het coronavaccin om

6. Ik ben in aanraking geweest met iemand met het coronavirus. Moet ik nu in quarantaine, ondanks de coronaprik?

Ook hier moet je je net als iedereen nog steeds aan de coronamaatregelen houden. Je gaat in thuisquarantaine en laat je na vijf dagen testen bij de GGD. Is die test negatief en heb je geen klachten? Pas dan mag je de deur weer uit. Dit komt wederom omdat het coronavaccin niet voor honderd procent werkt.

Bron | RIVM, Linda

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 17 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: waarom 60’ers gelukkiger zijn dan 50’ers, een interview met Humberto Tan, zó voorkom je spierverlies, wonen op een boot en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden