null Beeld

Coronavaccinatie: eenmalig of elk jaar weer een prik?

Overal ter wereld zijn wetenschappers hard aan het werk om een vaccin te ontwikkelen tegen het coronavirus. Maar als zo’n middel er eenmaal is, hoe werkt dat dan? Wordt het een eenmalige prik of moeten we – net zoals bij de griepprik – elk jaar terugkomen voor een nieuwe coronavaccinatie?

En waarom moet je sommige vaccinaties eigenlijk vaker halen, terwijl andere prikken je in één keer voor de rest van je leven beschermen?

Influenzavirus muteert

Om te begrijpen hoe vaccinaties én virussen werken, kijken we eerst naar een prik die veel mensen jaarlijks krijgen: de griepprik. Van dat virus weten we dat het geregeld muteert, dus is het virus waartegen je ingeënt wordt steeds nét iets anders. Daardoor is de griepprik ook nooit volledig effectief in het voorkomen van de griep, omdat het virus steeds weer kan veranderen. Soms kun je dus besmet raken met een andere variant van de griep, en alsnog ziek worden. Zo’n virus muteert om te kunnen blijven bestaan, zegt hoogleraar vaccinologie aan de Rijksuniversiteit Groningen Anke Huckriede, tegen Quest. Als je het virus gehad hebt, ben je namelijk immuun voor de griep. Als er dus groepsimmuniteit ontstaat tegen het virus, zou het kunnen uitsterven. Door zich steeds nét iets aan te passen, worden we dus nog steeds ziek door het influenzavirus.

Lees ook: De zoektocht naar een vaccin tegen het coronavirus: zo staat het er nu voor

Hetcoronavirus

Het influenzavirus muteert dus regelmatig, maar doet het coronavirus dat ook? Over het algemeen doet een coronavirus dat niet, zegt Huckriede. Er zijn wel meerdere voorbeelden van coronavirussen te noemen, maar dat zijn compleet verschillende virussen. Denk bijvoorbeeld aan SARS, een ander coronavirus dat in 2002 uitbrak in China. Dat is een ander virus: ze líjken wel op elkaar, maar het huidige nieuwe coronavirus is echt een nieuw virus. Het is niet standaard dat een virus muteert, zegt de vaccinoloog. Er moet een reden zijn om zich aan te passen (bijvoorbeeld immuniteit of een vaccin) en het virus moet zich überhaupt kunnen muteren. Of én hoe snel een virus zich kan aanpassen, verschilt per soort. Van de griep weten we dat het regelmatig muteert, maar het mazelenvirus blijft bijvoorbeeld stabiel. Daarom moet je de griepprik vaker halen, maar werken de vaccinaties tegen mazelen, die je als kind kreeg, nog steeds.

Geen jaarlijkse coronavaccinatie

Weten of een virus muteert of niet, is essentieel om te bepalen hoe vaak je zo’n coronavaccinatie zou moeten halen. Een nieuwe griepprik kun je eigenlijk zien als een update van je oude vaccinatie: het is een nieuwe versie, omdat de oudere al weer achterhaald is. Het ziet er nu niet naar uit dat we jaarlijks een coronavaccinatie nodig zullen hebben, zegt Huckeriede, omdat het er nu op lijkt dat het virus niet muteert. Voor het ontwikkelen én onderhouden van een vaccin tegen het virus zou dat mooi zijn, maar écht zeker weten doen we dat nog niet. Daarvoor is volgens de vaccinoloog nog meer onderzoek nodig.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Quest

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 24 ligt in de winkel! Met negen pagina's aan puzzelplezier, zelfmakers voor in de tuin en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden