Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Gezondheid

Is het coronavaccin net zo effectief als je de tweede prik uitstelt?

is-het-coronavaccin-net-zo-effectief-als-je-de-tweede-prik-uitstelt.jpg

Mensen die het coronavaccin van Pfizer/BioNTech krijgen, zullen de tweede prik pas na zes weken ontvangen. Het plan om mensen – zoals aangeraden – na drie weken de tweede vaccinatie te geven, is gewijzigd om meer mensen in kortere tijd te kunnen vaccineren. Heeft dat invloed op de effectiviteit van het vaccin tegen het coronavirus?

Woensdag maakte minister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie bekend dat het kabinet tot dit besluit gekomen is. ‘Zo kunnen meer mensen eerder worden beschermd tegen het coronavirus’, schreef hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dit is volgens het kabinet vooral belangrijk nu de Britse coronamutatie zich steeds verder verspreidt in Nederland.

Een verantwoord besluit

Hoogleraar immunologie Marjolein van Egmond van het Amsterdam AMC zegt tegen NOS dat het verantwoord is om de tweede prik met het coronavaccin later te geven. Als ze ‘m maar wel krijgen. “Die tweede prik is heel belangrijk, maar een aantal weken later maakt niet heel veel uit.” Een half jaar uitstellen zou daarentegen wel te lang zijn, zegt Van Egmond. Ook het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) zegt dat het veilig is. Het CBG is namens Nederland betrokken bij de goedkeuring van vaccins. Zij stellen dat wachten met tweede prik met het coronavaccin geen effect heeft op de veiligheid. Ook vinden ze het aannemelijk is dat de werkzaamheid van het vaccin niet afneemt.

Lees ook:
Honderdduizenden vaccins liggen klaar: waarom vaccineren we niet nog meer?

Pfizer ‘kan effectiviteit niet te garanderen’

Toch was de richtlijn van het RIVM tot nu toe dat mensen de tweede vaccinatie van Pfizer 19 tot 29 dagen na de eerste injectie zouden krijgen. Het streven was precies drie weken. Deze richtlijn is gebaseerd op de onderzoeken van farmaceut Pfizer, die samen met BioNTech het vaccin ontwikkelde. Zij onderzochten de effectiviteit van het vaccin bij mensen die hun tweede dosis tussen de 19 en 42 dagen ontvingen. Slechts 2 procent hield zich níet aan de periode van drie weken, waardoor er dus weinig bekend is over de invloed van langer wachten. De Nederlandse directeur van Pfizer zei gisteren in het programma Op1 dat het bedrijf niet kan garanderen dat de effectiviteit hetzelfde blijft, wanneer de tijd tussen de eerste en tweede prik wordt aangepast.

Advies van Gezondheidsraad en OMT

Nu kiest het Nederlandse kabinet er dus toch voor om de tweede prik met het coronavaccin uit te stellen. Die moet nu 35 tot 42 dagen na de eerste dosis worden gegeven, maakte minister De Jonge gisteren tijdens de persconferentie bekend. Die beslissing is genomen op basis van een advies van de Gezondheidsraad en het Outbreak Management Team (OMT). In dat advies raden ze uitstel tot zes weken aan. Op die manier kunnen sneller meer personen gevaccineerd en dus beschermd worden tegen het virus, zeggen de specialisten. Zij verwachten dat als er niet langer dan zes weken gewacht wordt, de effectiviteit niet in gevaar zal zijn.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.     

Nood breekt wet

Immunoloog Van Egmond vindt dat er goede redenen zijn om de tweede prik uit te stellen, al zegt ze dat de situatie niet ideaal is. Maar met de Britse mutatie in opkomst, begrijpt ze de beslissing om het vaccin niet precies toe te dienen als Pfizer heeft onderzocht. “Nood breekt wet.” In veel andere landen wordt de tweede prik met het coronavaccin ook al later gegeven. Zo onderzoekt het Verenigd Koninkrijk momenteel twaalf weken wachten tussen twee prikken invloed heeft op de effectiviteit.

Bron | NOS
Beeld | Getty Images

Margriet 05 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: de leukste hobby’s voor binnen, 7x zelfmaken (van vest tot tas), een interview met minister Carola Schouten, rondkomen met minder en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant