Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Gezondheid

Werkt het coronavaccin minder goed bij mensen met obesitas?

coronavaccin-minder-effectief-obesitas.jpg

Van sommige vaccinaties is het bekend dat deze minder goed werken bij mensen met obesitas, en daarmee rijst ook de vraag: hoe zit dat bij een prik tegen het coronavirus? Is een coronavaccin bij mensen met overgewicht of obesitas minder effectief of is hier nauwelijks tot geen verschil? 

Twee experts leggen het uit.

De werking van het immuunsysteem bij obesitas 

Om een virus te bestrijden heb je een goed werkend immuunsysteem nodig. Aan RTL Nieuws legt Liesbeth van Rossum, internist en hormoonspecialist bij het Erasmus MC en hoogleraar obesitas en stresshormonen uit dat bij mensen met overgewicht of obesitas het immuunsysteem vaak al ontregeld is, voordat zij ziek worden. Bij mensen met obesitas is er namelijk sprake van een chronische ontstekingstoestand in buikvet waardoor het immuunsysteem continu ‘aan staat’. Hierdoor reageert het immuunsysteem minder goed op virussen en andere acute prikkels. En dat zorgt er weer voor dat je ernstiger ziek kunt worden door infecties als je last hebt van obesitas. 

In het vet zitten namelijk naast immuuncellen ook vetcellen. En die vetcellen staan continu onder stress. Immunoloog Pieter Leenen van het Erasmus MC legde eerder al aan het RTL Nieuws uit dat de immuuncellen daardoor hard aan het werk moeten, om die vetcellen beter te maken. Hierdoor hebben ze minder tijd om bijvoorbeeld het coronavirus in je lichaam te bestrijden

Is het coronavaccin minder effectief bij obesitas?

En dat brengt ons bij de vraag: is het coronavaccin dan ook minder effectief bij mensen met obesitas of overgewicht? Hoewel er nog te weinig onderzoek is gedaan om harde conclusies te trekken, lijkt het er wel op dat mensen met obesitas inderdaad minder antistoffen aanmaken na het coronavaccin. Toch heeft dat vooralsnog volgens de eerste studies geen invloed of de effectiviteit, aldus Van Rossum en Leenen. 

Heel klein verschil 

Bij een kleinschalig Italiaans onderzoek onder 248 zorgmedewerkers bleek bijvoorbeeld dat bij het Pfizer-vaccin zeven dagen na de tweede prik bij mensen zonder obesitas de effectiviteit op 95,4 procent lag, en bij mensen met obesitas was dit 94,8 procent. Twee weken na een vaccinatie met Moderna waren mensen zonder obesitas voor 94,1 procent beschermd, en mensen met obesitas voor 91,2 procent. De aantallen liggen dus dicht bij elkaar. Van Rossum voegt daar aan toe dat de een sowieso meer of minder antistoffen aanmaakt dan de ander, en dat dat nog steeds genoeg kan zijn om beschermd te blijven tegen een virus. 

Lees ook: Kleinschalige studie: ‘Plek van lichaamsvet bepaalt risico van overgewicht bij coronavirus’

Meer onderzoek

Er is dus nog meer onderzoek nodig naar of het coronavaccin minder effectief kan zijn bij mensen met obesitas, voordat er echt harde conclusies kunnen worden getrokken. Volgens Van Rossum blijft het wel extreem belangrijk dat deze groep mensen zich laat vaccineren, omdat zij een groter risico lopen op een ernstiger verloop van het coronavirus. 

Bron | RTL Nieuws
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nieuw op Margriet.nl: ‘Mijn verhaal’ de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Ook interessant