Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Directeur testlab: ‘Coronatestsysteem wordt ramp als het mooie weer voorbij is’

directeur-testlab-coronatestsysteem-wordt-ramp-als-het-mooie-weer-voorbij-is.jpg

Het coronatestsysteem loopt binnenkort compleet vast, voorspelt directeur Bram Diederen van Microvida, één van de grootste testlaboratoria van het land. In een interview met de Volkskrant zegt hij dat het testen op het virus ‘een ramp’ gaat worden in oktober.

Iedereen met klachten massaal testen is volgens de arts-microbioloog “een mooie politieke belofte”, maar in de praktijk blijkt het niet goed te werken. En dan moet het echte snotneuzenseizoen nog beginnen…

Coronatestsysteem

We lopen nu al tegen de grenzen van het coronatestsysteem aan, zegt Diederen. Mensen moeten tot wel vijf dagen wachten op een testuitslag, wat veel te lang is volgens de laboratoriumdirecteur. En dan zitten we nu nog in september én is het mooi weer, benadrukt hij. Voor de komende maanden, waarin het snotteren pas echt begint, maakt hij zich dan ook grote zorgen:  “Ik garandeer: als we straks in oktober zitten, loopt het systeem compleet vast. Dit wordt gewoon een ramp.”

Lees ook:
Grotere IC-capaciteit: ligduur van coronapatiënten is met twee derde verkort

Zware en complexe middelen

Maar hoe komt het dat het coronatestsysteem dat we in Nederland hebben onder de huidige druk al bijna vastloopt? Dat komt volgens Diederen vooral door de testen die gebruikt worden. “We gebruiken nu onze zwaarste, meest complexe middelen voor alle Nederlanders met een snotneus.” En vaak alleen maar om burgers gerust te stellen dat ze het coronavirus niet hebben. “We zien mensen die zich meerdere keren per week komen laten screenen, die kennen ze bij de teststraat al bij voornaam.” Of dat echt nodig is op deze manier, betwijfelt hij.

Sneltesten

Hij is bijvoorbeeld voorstander van de sneltesten, hoewel die nog in ontwikkeling zijn. “Die zijn niet zo goed in het voorspellen van wie positief is, maar wel wie negatief is.” Daarom zou hij die willen inzetten als voorselectie, een simpele test vóór de huidige PCR-test met wattenstaafjes. Dan weet je volgens hem namelijk wie het virus in ieder geval niet heeft, en wie er nog met zo’n meer uitgebreide test onderzocht moet worden om een positieve test uit te sluiten of te bevestigen.

Voorrang

Tot de sneltesten beschikbaar zijn, hoopt hij dat de overheid de grote stroom van testpersonen kan tegenhouden door mensen uit bepaalde categorieën en met bepaalde beroepen voorrang te geven. Sinds deze week krijgen essentiële zorgmedewerkers en docenten voorrang bij het testen. Of dit verder uitgebreid wordt, moet het ministerie van Volksgezondheid nog beslissen.

Bron | de Volkskrant
Beeld | Getty Images

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Ook interessant