Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Tekort aan testcapaciteit in Nederland dreigt, maar Duitsland schiet te hulp

tekort-aan-testcapaciteit-in-nederland-dreigt-maar-duitsland-schiet-te-hulp.jpg

De afgelopen week werd aan de bel getrokken. Testlocaties kunnen de druk nog nauwelijks aan en ook dreigt er al een tekort aan middelen in de laboratoria die de testen moeten analyseren. Het Nederlandse testbeleid om zoveel mogelijk te kunnen testen kwam daarmee in de knel. Maar hulp is onderweg: Duitsland zorgt ervoor dat in Nederland het aantal coronatesten weer flink kan worden uitgebreid. 

Van je buren moet je het hebben: zoveel extra coronatesten kunnen we door de hulp uit Duitsland binnenkort al afnemen.

Coronatesten van Duitsland

Zeker met de herfst voor de deur zal het aantal mensen met verkoudheidsklachten ook weer toenemen. Daarom was het de bedoeling om zoveel mogelijk coronatesten te kunnen afnemen en de testcapaciteit op te schalen. Alleen kon Nederland die hoeveelheden op dit moment niet aan, en dreigde er opnieuw een tekort aan materiaal. Daarom komt er nu hulp van ons buurland Duitsland, waardoor er eind september zo’n twintigduizend coronatesten extra per dag kunnen worden verwerkt. Duitsland gaat namelijk helpen de Nederlandse coronatesten te analyseren.

Het Duitse laboratorium wil ook in Nederland een locatie openen, waardoor ook hier een deel van de testen kunnen worden geanalyseerd. Hierdoor kunnen er waarschijnlijk over enkele maanden al zo’n 44.000 testen per dag extra worden gedaan.

Extra capaciteit 

Door de Duitse hulp kunnen we dus niet alleen meer coronatesten afnemen, maar krijgt ook de GGD ondersteuning, zodat de testlocaties de druk beter aankunnen. Door het vergroten van de capaciteit moet het binnenkort ook mogelijk worden voor mensen zonder klachten om zich te laten testen. Dit is voornamelijk bedoeld voor mensen die geen klachten hebben, maar wel risico lopen. Bijvoorbeeld zorgmedewerkers. Op dit moment ligt de testcapaciteit nog op 30.000 testen per dag, maar volgens berekeningen van het RIVM moet dit in december al op 70.000 testen per dag liggen.

Lees ook: Pijnlijk of juist een makkie: dit vonden jullie van de coronatest

Meer bron- en contactonderzoek

Doordat de werkdruk voor de GGD afgelopen tijd erg hoog was, kwam het bron- en contactonderzoek in het nauw. Daarom laat minister Hugo de Jonge weten dat ook het aantal contactonderzoeken binnenkort verdriedubbeld wordt. Op dit moment zijn dat nog zo’n vijfhonderd onderzoeken per dag, maar eind september moet dit aantal al op vijftíenhonderd zitten. Hiervoor moet de GGD meer personeel gaan inzetten op plekken waar het coronavirus oplaait.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | RTL Nieuws, NOS, Hart van Nederland
Beeld | iStock

Voice Uitdaging

Nu we allemaal meer thuis zitten, beginnen de dagen soms een beetje saai te worden. Daar hebben we iets leuks op bedacht: de Margriet Mini Challenge. Krijg dagelijks een inspirerende uitdaging voor thuis die je dag nét een beetje leuker maakt. Hoe? Simpel! Praat met Margriet via je Google Home óf de gratis Google Assistent op je telefoon of tablet. Klik hier om direct jouw eerste uitdaging te krijgen. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant