null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Coronatest voor thuis: hoe werkt het en hoe betrouwbaar is zo’n sneltest?

Waar het coronavirus in december 2019 nog een ver-van-ons-bedshow was, kwam het een paar maanden later ineens heel dichtbij. En zo zaten we van de ene op de andere dag massaal thuis te werken en durfden we onze naasten niet meer spontaan een knuffel te geven. Ik moest even flink slikken dat ik niet meer zorgeloos bij mijn ouders op bezoek kon. Sterker nog: dúrfde ik nu überhaupt naar hen toe? Mijn gedachten op dat moment: was er maar een coronatest die ik thuis kon doen.

Want hoewel ik de leeftijd van mijn ouders soms compleet vergeet doordat ze nog onwijs fit en bij de tijd zijn… ze zitten toch echt in de risicogroep. Mijn vader is 71, mijn moeder 62 en zij is een aantal jaren geleden gedotterd. En ik moet er níet aan denken dat ik mijn ouders zou besmetten met dit virus.

Coronatest voor thuis

In die beginperiode heb ik dan ook vaak geroepen: wat zou het ontzettend handig zijn als je thuis gewoon een coronatest kunt doen, zodat je zeker weet dat je geen corona hebt. En hoewel testen toen überhaupt nog niet tot de mogelijkheden behoorde, is dat zeven maanden later gelukkig flink veranderd. Zo ken ik bijna niemand meer die nog níet door de ‘teststraat’ van de GGD is geweest en is er online inmiddels een flink assortiment sneltests voor thuis beschikbaar.

COVID zelftest: hoe werkt het en hoe betrouwbaar is zo'n sneltest?

Maar hoe betrouwbaar is zo’n zelftest eigenlijk? En hoe werkt het precies? Een aantal weken geleden ging ik een lang weekend naar mijn ouders. Oftewel: hét uitgelezen moment om een test – of in mijn geval twee – te doen, want ik wilde absoluut geen risico nemen.

Een rondje googelen leerde me dat er verschillende opties zijn: een test waarbij je zelf een swab neusslijm moet afnemen (zoals de GGD dat bijvoorbeeld ook doet) en een test die op basis van een paar druppels bloed kan vaststellen of je COVID-19 hebt.

Ik heb er uiteindelijk van elk één besteld. De swabtest die ik bestel is de Coronatest Activexpress + Sars-Cov-2 Antigen Sneltest van eFarma en de bloedtest is de COVID-19 Rapid Antibody Test van Geneses Medical.

Snelle uitslag én snel in huis

Binnen twee dagen had ik beide tests in huis. Ik zat inmiddels al vijf dagen in een soort van zelfopgelegde quarantaine, om het risico te beperken. De incubatietijd van het coronavirus is meestal 5 tot 6 dagen, dus als ik voor die quarantaineperiode besmet ben met corona, zou dat uit de test moeten blijken. Ik koos ervoor om als eerste de bloedtest te doen. Ja, ik prik mezelf echt liever met een naald dan dat ik een wattenstaaf in m’n neus steek.

Wil je je liever laten testen?

Van afspraak maken tot kosten: dít wil je weten over de coronatest

Coronatest voor thuis op basis van een paar druppels bloed

De COVID-19 Rapid Antibody Test garandeert met 99 procent zekerheid te kunnen zeggen of ik besmet ben met het coronavirus, de uitslag is er al binnen 15 minuten en het prijskaartje komt op een vriendelijke €27,50. De test bestaat uit: 1 testcasette, 2 pipetjes, een alcoholhoudend doekje, een prikker en een ampul met een stofje om je bloed te verdunnen in de testcasette:

null Beeld

Zó werkt deze bloedtest

Als je de test uitpakt, moet je deze binnen een uur gebruiken. Het is belangrijk dat je handen wast en ontsmet met een alcoholhoudend doekje. Je prikt vervolgens in je vinger, vangt een druppel bloed op in vakje A van de testcasette, je druppelt een beetje vloeistof uit de ampul in vakje B en wacht een kwartier Deze sneltest komt tevens met een handige instructievideo die precies uitlegt hoe je het aanpakt:

En inderdaad: binnen een kwartier is duidelijk dat ik géén COVID-19 heb, pfieuw! Ook geeft deze bloedtest aan of je het coronavirus hebt gehad en daarvan hersteld bent. De test meet namelijk tevens of je IgG-antilichamen in je bloed hebt en dus immuniteit tegen het coronavirus hebt opgebouwd. Belangrijk om te weten is dat wetenschappers nog niet met zekerheid kunnen zeggen hoe lang deze antilichamen je in de toekomst zullen beschermen tegen een eventuele nieuwe besmetting.

Voor het uitlezen van de test wordt opnieuw heel duidelijk met een geanimeerde video uitgelegd hóe je dit doet. Je weet dus echt zeker dat je de test goed hebt gedaan en uitslag op de juiste manier leest. Fijn!

Mijn 'favoriet': de swabtest

Toch doe ik een aantal dagen later voor de zekerheid óók de COVID-19 Rapid Antibody Test, om uit te sluiten dat ik echt niet besmettelijk ben. Deze swabtest geeft ook binnen 15 minuten de uitslag en belooft een gemiddelde gevoeligheid van 91,2 procent. De specificiteit is 98,6 procent, oftewel: in 2 van 140 gevallen kan de test vals positief uitpakken. Prijskaartje: €24,95 voor één test en €19,95 per stuk als je twee tests bestelt.

null Beeld

Coronavirus-antigeen sneltest

Deze swabtest wordt ook wel een coronavirus-antigeen sneltest genoemd. Dat betekent dat met deze test het virus kan worden aangetoond in neus- of keelslijm. Lucky me: in dit geval moet ik met een dunne swab neusslijm bij mezelf afnemen. Instructie hierbij: steek de wattenstaaf zo ver mogelijk je neus in, tot je weerstand voelt en deze echt niet verder kan. Dit geeft even een heel vervelend gevoel: alsof je in het zwembad springt zonder je neus dicht te knijpen. En m’n oog begint flink te tranen.

Toen een medewerker van de GGD dit een aantal maanden geleden bij mij deed vond ik het zeker geen pretje, maar prima te doen. Nu heb ik toch wel een beetje lopen piepen. Want het voelt toch onnatuurlijk aan om jezelf zo’n onprettig gevoel te bezorgen.

De uitslag: wel of geen corona?

Vervolgens moet je dit uitstrijkje mengen met een testvloeistof. Daarna druppel ik de testvloeistof op een testcassette. Na 15 minuten verschijnt een rode controlelijn. Bij een positieve uitslag, dus corona, verschijnt een tweede lijn. Gelukkig verschijnt er één duidelijke lijn op de testcasette: geen corona. Hierdoor ging ik toch met een geruster hart richting mijn ouderlijk huis in Friesland.

To test or not to test: de coronatest die je thuis kunt doen

Ben je niet in aanraking geweest met iemand die besmet is met het coronavirus, maar wil je het zekere voor het onzekere nemen? Dan is zo’n sneltest voor thuis een fijne manier om te checken of je het virus bij je draagt. Ben je echter wel in aanraking geweest met een besmet persoon of heb je klachten, dan moet je uiteraard (ook) een officiële test aanvragen via het testprogramma van de Rijkoverheid.

Ook veel Margriet-lezeressen ondergingen een coronatest, en wij vroegen jullie hoe jullie de test ervaren hebben. Pijnlijk of juist een makkie: dit vonden jullie van de coronatest.

Voor nóg meer informatie over sneltests, lees ook:

Binnen een kwartier de uitslag: hoe betrouwbaar is een coronasneltest?

Beelden | Getty Images, Geneses Medical, eFarma

Loesja de BruinGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden