Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dít is de reden dat sommige mensen last krijgen van ‘coronatenen’

dit-is-de-reden-dat-sommige-mensen-last-krijgen-van-coronatenen.jpg

Heb je al van coronatenen gehoord? Naast de bekende coronaklachten, krijgen mensen dan ook pijnlijke, rode tenen. Al sinds het begin van de pandemie is deze huidaandoening als gevolg van het coronavirus een raadsel voor onderzoekers. Een nieuwe studie lijkt nu eindelijk duidelijkheid te geven over de oorzaak van deze huidaandoening die bij het virus voorkomt.

Het zou een sterke immuunreactie van je lichaam zijn, die ontstaat omdat je lijf álles doet het virus zo snel mogelijk naar buiten te krijgen.

Coronatenen

Als je last hebt van coronatenen, krijg je één tot vier weken na het moment dat je besmet bent geraakt met het virus, een rode uitslag op je tenen. Soms komt het ook op de handen voor, maar de voeten zijn veel vaker betrokken – vandaar dus ook de naam coronatenen. De huid wordt door deze vervelende huiduitslag rood of soms zelfs paars en er ontslaan blaasjes, een extreem droge huid en wondjes. Ook zwellen de tenen vaak op, waardoor staan en lopen soms moeilijk is. Deze klachten kunnen weken tot soms zelfs maanden aanhouden, ook wanneer alle andere symptomen van het virus al over zijn.

Lees ook:
5 zeldzame symptomen van het coronavirus die je waarschijnlijk nog níet kent

Een heftige immuunreactie

De coronatenen zouden volgens het nieuwste onderzoek ontstaan als een ‘bijwerking’ van de aanval die je immuunsysteem doet op het virus. Om te zorgen dat het coronavirus zo min mogelijk schade aan je lichaam aan kan richten, gaan heel veel mechanismen van je afweersysteem aan de slag: in de fight mode. Twee van die mechanismen, een bepaald eiwit en een antistof, kunnen juist omdat ze zo hard moeten vechten, per ongeluk ook het eigen lijf aanvallen. Daardoor raken de kleine bloedvaatjes in je tenen beschadigd, en kun je dus die vervelende coronatenen krijgen.

Behandeling van coronatenen

Nu onderzoekers meer ontdekt hebben over de oorzaak van coronatenen, wordt ook beter duidelijk wat er aan te doen is. Helaas is dat  – zo vertelt podoloog Dr. Ivan Bristow tegen BBC – op dit moment niet echt veel. Net als bij andere aandoeningen die ontstaan door problemen met de bloedvaatjes in de tenen, is het vooral afwachten. Maar hebben mensen veel klachten, dan kunnen crèmes of medicatie soms wel een uitkomst bieden. Coronatenen komen de laatste tijd wel minder voor, omdat het zeldzamer is bij mensen die gevaccineerd zijn.

Bron | BBC
Beeld | Getty Images

Ook interessant