WHO adviseert coronapil voor risicogroep: zo werkt dit medicijn Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Coronapil naar Nederland: mogelijk vanaf november bij huisarts beschikbaar

Op dit moment worden mensen in Nederland gevaccineerd tegen het coronavirus, maar voor een bepaalde groep mensen komt daar mogelijk vanaf november ook de coronapil bij. Als het goed is, kan er eind volgende week al een positief advies liggen om deze coronapil via de huisarts in ons land beschikbaar te stellen.

Als de minister het advies overneemt, dan kan het al vanaf november dit jaar worden voorgeschreven. De precieze datum is nog niet bekend.

Onderhandelingen

In januari 2022 werd de pil in Europa goedgekeurd. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseerde in april 2022 al om de coronapil Paxlovid van Pfizer te geven aan coronapatiënten die een hoog risico lopen op complicaties door het virus. Een behandeling met Paxlovid zou de kans op een ziekenhuisopname flink verlagen, vertelde de instantie.

Uit hun analyse eerder dit jaar bleek dat de kans op ziekenhuisopname daalt met 85 procent binnen de risicogroep, wanneer de behandeling direct na een positieve test gestart wordt. Volgens een woordvoerder van het ministerie heeft de beroepsgroep al een behandelrichtlijn opgesteld. “Dus er zijn geen belemmeringen om het middel voor te schrijven wanneer het beschikbaar is.”

Coronapil opnemen in basispakket

Andere landen zoals, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Duitsland, Oostenrijk, de VS en België beschikken al wel over de coronapil, omdat ze deze direct bij Pfizer hebben besteld. Nederland deed mee met een Europese inkoopprocedure en probeerde het daarnaast ook zelf direct bij Pfizer te kopen. “Helaas duurt de onderhandeling voor de centrale inkoop van het middel Paxlovid lang,” zegt een woordvoerder van minister Ernst Kuipers aan het AD.

Ondertussen heeft Pfizer nu zelf een aanvraag gedaan bij het Zorginstituut om de pil op te nemen in het basispakket. Pfizer wilde dit eerst niet doen, omdat het veel tijd zou kosten, maar heeft nu nog toch de stap gezet. Dit komt, omdat de gesprekken met de overheid op niets uitdraaiden. Op 10 oktober was er een eerste bespreking in de wetenschappelijke adviesraad en ook nu worden nog adviezen ingewonnen. Een woordvoerder van het Zorginstituut laat weten dat er eind volgende week of de week erop er een advies naar de minister gaat.

Beschikbaar bij huisarts en apotheek

Hoe gaat de behandeling met een coronapil precies in zijn werk? Het is belangrijk dat een behandeling met deze coronapillen zo snel mogelijk na de diagnose start: dat moet in ieder geval binnen vijf dagen na de eerste symptomen zijn. De pil bestaat uit losse tabletten van Nirmatrelvir en Ritonavir. Het is de bedoeling dat de patiënt gedurende vijf dagen om de twaalf uur twee tabletten Nirmatrelvir en één tablet Ritonavir samen inneemt.

Risico op ernstige ziekte

Voor wie komt de coronapil in Nederland beschikbaar? De pil wordt in veel landen ingezet voor alle volwassenen die risico lopen op ernstige ziekte door het coronavirus, zoals ouderen, diabetespatiënten, hartpatiënten, kankerpatiënten en mensen met obesitas of overgewicht.

In Nederland ligt er een advies van de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid die voorstelt het te beperken tot met name mensen die een orgaan-, beenmerg- of stamceltransplantatie hebben ondergaan, patiënten met immuunstoornissen en kankerpatiënten die minder dan drie maanden geleden een chemo- of immunotherapie hebben ondergaan.

Website van het Jaar 2022

Banner Margriet website van het jaar Beeld Margriet
Beeld Margriet

Margriet is genomineerd in de categorie Lifestyle en die prijs willen we dolgraag winnen. Stemmen doe je hier (vergeet niet om de stem te activeren via de mail die je binnenkrijgt).

Bron | Gelderlander

Sanne van De WeteringGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden