Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Gezondheid

Heftig: één op de drie coronapatiënten heeft maanden later nog mentale klachten

heftig-een-op-de-drie-coronapatienten-heeft-maanden-later-nog-mentale-klachten.jpg

Als het hoesten, de koorts en de spierpijn wegtrekken, zijn de gevolgen van het coronavirus bij veel mensen nog lang merkbaar. Een derde van de coronapatiënten heeft maanden later namelijk nog aantoonbare mentale klachten die zij voor de ziekte niet hadden. Ook is er een aanzienlijk grote groep mensen die zes maanden later nog kampt met neurologische problemen.

Dat blijkt uit een onderzoek verschenen in het vakblad The Lancet Psychiatry. Het is de grootste studie tot nu toe die kijkt naar de mentale schade van long covid, zoals langdurende coronaklachten vaak genoemd worden.

Mentale klachten bij coronapatiënten

Na het bestuderen van 230.000 patiëntendossiers kwamen de onderzoekers van de Universiteit van Oxford tot de conclusie dat 34 procent van de mensen zes maanden na een coronabesmetting gediagnosticeerd was met een neurologische of psychiatrische aandoening. Vooral angststoornissen kwamen vaak voor: 17 procent van alle onderzochte patiënten had hier last van. Dat werd gevolgd door problematische stemmingswisselingen, waar 14 procent mee kampt. Voor ongeveer 13 procent van de patiënten geldt dat dit de eerste keer dat zij voor het eerst een diagnose van een geestelijke aandoening kregen.

Lees ook:
Dit is wat de schildklier te maken heeft met (aanhoudende) coronaklachten

Neurologische aandoeningen

Ook lopen coronapatiënten in de maanden na de besmetting een grotere kans om naast mentale klachten ook neurologische aandoeningen te krijgen. Denk daarbij aan hersenbloedingen (0,6 procent), beroertes (2,1 procent) en dementie (0,7 procent). De kans hierop is aanzienlijk lager dan op psychiatrische problemen, maar wel duidelijk verhoogd ten opzichte van mensen die niet ziek zijn geworden door het coronavirus.

Aanzienlijke gevolgen

Ter vergelijking met andere luchtwegvirussen blijkt de kans op neurologische of mentale klachten bij coronapatiënten aanzienlijk hoger te zijn. Maar liefst 44 procent hoger dan bij mensen die de griep hebben gehad, en zo’n 16 procent hoger dan bij andere luchtwegontstekingen.

En dat is zorgwekkend, zegt hoofdauteur Paul Harrison, die verbonden is aan de Universiteit van Oxford. Hij stelt dat het geestelijke effect van het coronavirus aanzienlijk kan worden. “Veel van deze aandoeningen zijn chronisch”, waarschuwt Harrison. Dat kan betekenen dat in de komende maanden en jaren veel meer professionele hulp op het gebied van mentale en neurologische klachten nodig is.

Bron | ANP
Beeld | Getty Images

Margriet 15 ligt nu in de winkel! Daarin lees je deze week positief gezondheidsnieuws, een dossier libido & de overgang, alles over spannende nieuwe levensfases en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant