Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Gezondheid

Hoe wordt een nieuwe coronamutatie ontdekt?

hoe-wordt-een-nieuwe-coronamutatie-ontdekt.jpg

In Nederland is naast de Britse coronamutatie ook de Zuid-Afrikaanse variant al vastgesteld. De klachten lijken tot dusver hetzelfde en van de mutaties word je niet ernstiger ziek. Maar hoe wordt zo’n coronamutatie dan ontdekt? Ook blijft de coronatest hetzelfde, dus hoe weet je dan of je met de mutatie besmet bent? We leggen het je uit. 

Inmiddels bestaan er wereldwijd al duizenden coronamutaties. 

Zo wordt een coronamutatie ontdekt

Dat het coronavirus muteert is niet speciaal, dit gebeurt namelijk bij alle virussen. Dat komt omdat virussen zich vermenigvuldigen en daarbij soms een kopieerfout maken, waardoor het virus verandert. Dat levert ons bij het coronavirus inmiddels al duizenden coronamutaties op. In Nederland lijken we tot dusver met de ‘normale’ variant, de Britse- en de Zuid-Afrikaanse mutatie te maken te hebben.

Echter bleken de eerste twee mensen die positief getest werden op de Britse coronamutatie niet in Engeland te zijn geweest. Het lijkt er dus op dat deze variant al langer in Nederland heerst. Dat we daar pas later van op de hoogte zijn komt omdat je dit niet met een normale coronatest kunt meten. Daarvoor is aanvullend onderzoek nodig dat sequencing heet. 

Wat is sequencing? 

Het uitlezen van een genetische code van een virus heet sequencing. Zo’n code bestaat uit maar liefst 30.000 ‘letters’ die met een gespecialiseerde sequencing-machine worden geanalyseerd. Hieruit kunnen dus verschillende variaties op het coronavirus worden opgespoord. Om dit beter in de gaten te kunnen houden wordt sinds november in meer dan 20 laboratoria elke week een steekproef van de monsters van positieve coronatesten met zo’n sequencing-machine geanalyseerd. Dit zijn er enkele honderden per week. 

Lees ook: Wat weten we tot nu toe over de Britse coronamutatie (en wat nog niet)?

Verspreiding door Nederland

Viroloog Marion Koopmans legt aan het RTL Nieuws uit dat het nog moeilijk in te schatten is hoe ver de Britse coronamutatie zich in Nederland heeft verspreid, omdat we dat met een normale coronatest in Nederland niet kunnen meten. Volgens Koopmans is het tot dusver nog niet landelijk wijdverspreid, omdat het anders al veel meer zou worden gemeten in de steekproef van het laboratorium.

Volgens de viroloog is het niet nodig om van sequencing een standaardprocedure te maken. “Het is een tool die je helpt inzicht te krijgen in de verspreiding. Als je ontdekt dat een bepaalde variant zich harder verspreidt, dan kun je alleen zeggen: oké, nu moeten we nóg meer thuisblijven”, aldus Koopmans tegen RTL Nieuws. Sequencing is volgens haar wel belangrijk om vaccins mogelijk sneller aan te kunnen passen als een virus dusdanig verandert dat de huidige coronavaccins hier niet voor werken. 

Britten testen wel op coronamutatie 

In september werd de coronamutatie in het Verenigd Koninkrijk ontdekt. Dat zij die nieuwe variant zo snel konden meten, komt doordat ze daar een andere PCR-test gebruiken. De Britse coronatest meet drie genen. Bij de mutatie bleek een van die drie genen weg te vallen. Daarnaast wordt er daar volgens Marcel Levi, de Nederlandse ziekenhuisbestuurder in Londen, veel meer onderzoek gedaan naar nieuwe varianten en meer aan sequencing gedaan dan in Nederland. Wel doen wij in Nederland bijna twee keer zoveel sequence-studies als in Duitsland en Frankrijk en krijgt Nederland vanuit de hele wereld verzoeken om dit soort studies uit te voeren. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | RTL Nieuws
Beeld | Getty Images

ME1

Margriet Extra: Fit & Slank ligt nu in de winkel! Met in deze special: een compleet fitplan voor een frisse start, 38 slanke recepten, persoonlijke verhalen, work-outs voor binnenblijvers en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant