Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Gezondheid

Hoe het kan dat corona niet altijd een heel huishouden besmet

gezin-huishouden-corona.jpg

Het komt regelmatig voor dat één iemand in een huishouden besmet is met het coronavirus, maar de rest niet. Hoe kan dit?

Is het een kwestie van geluk, een ontzettend goed immuunsysteem of nog iets anders? Vier redenen die ervoor kunnen zorgen dat corona niet altijd een heel huishouden besmet:

Coronamaatregelen in huis

Stel nu dat je partner of kind klachten krijgt of positief test en jij je verder gewoon prima voelt. Dan is het de bedoeling dat je voldoende afstand houdt en een mondkapje op zet als je in de buurt van de besmette persoon komt. Door deze maatregelen te nemen, daalt de kans dat jij besmet raakt ook meteen aanzienlijk. Volgens immunoloog Huub Savelkoul is de kans 53 procent dat je het coronavirus oploopt als iemand in je huis het heeft. Als je de eerste vijf dagen na besmetting afstand houdt, loop je zelfs nóg minder risico.

Aantal virusdeeltjes in je lichaam

Dan heb je nog de virusdruk, oftewel het aantal virusdeeltjes in je lichaam. Het is belangrijk om je te realiseren dat niet iedereen in dezelfde mate geïnfecteerd raakt. De één krijgt meer virusdeeltjes in het lichaam dan de ander. Dit heeft weer invloed op hoe ziek je wordt, maar ook op de mate waarin je het virus verspreidt. Stel nu dat je partner of kind maar heel weinig virusdeeltjes heeft opgelopen, dan is de kans dat je besmet raakt ook meteen veel kleiner.

Lees ook: Waarom híer in Nederland momenteel de meeste coronabesmettingen zijn

Resistente genen

Dat corona niet altijd een heel huishouden besmet, heeft ook te maken met genen. Volgens wetenschappers kunnen bepaalde genen namelijk het coronavirus tegenhouden. “Je kunt best heel gevoelig zijn voor griep, maar heel resistent tegen het coronavirus”, aldus immunoloog Savelkoul tegen RTL Nieuws. Elk persoon heeft namelijk unieke genen. Bij sommige personen kunnen de genen zo samengesteld zijn dat ze het coronavirus als het ware uit zichzelf tegenhouden. Dit betekent dat je het virus wel binnenkrijgt maar dat je afweersysteem het ook weer kapot maakt. Mensen met dit soort genen worden dus uiteindelijk niet ziek.

Vals negatieve coronatest

Soms denk je dat je niet besmet bent omdat de uitslag van je coronatest negatief was. Maar deze uitslag kan ook vals negatief zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je zo weinig virusdeeltjes bij je draagt, dat de test het virus niet oppikt. Als je partner dan juist meer virusdeeltjes bij zich draagt, kan zijn of haar test wél positief uitvallen. Eigenlijk hebben jullie dan dus allebei het virus, maar omdat jouw test negatief was, weet je dat niet. Als iemand in je huishouden corona heeft en jij (nog) niet, dan blijft het dus belangrijk om je goed aan de maatregelen te houden en je niet immuun te wanen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | RTL Nieuws
Beeld | Getty

Ook interessant