Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Gezondheid

Gevaccineerd en toch corona? Dan krijg je meestal déze symptomen

deze-symptomen-wijzen-vaak-op-corona-na-vaccinatie.jpg

De kans dat je corona oploopt na een volledige vaccinatie, is een stuk kleiner dan wanneer je de prik niet gehad hebt. Afhankelijk van welk middel je gekregen hebt, ben je tussen de 65 en negentig procent beschermd tegen een coronabesmetting. Maar wist je dat de klachten van een besmetting ná de prik anders kunnen zijn dan de bekende coronasymptomen?  

Eén van de klachten wordt door niet-gevaccineerde coronapatiënten zelfs bijna nooit gemeld.

Tóch corona na vaccinatie

Ben je één van de pechvogels die het wel oploopt, dan verloopt de ziekte gelukkig vaak niet ernstig, zien Britse onderzoekers. Volgens een grote studie van King’s College London, die al sinds het begin van de pandemie symptomen volgt, hebben mensen die gevaccineerd zijn veel mildere symptomen laten zien als ze toch besmet raken. En niet alleen dat: ook zijn ze gemiddeld veel sneller weer op de been dan mensen die geen prik gehad hebben.

Symptomen corona na vaccinatie

Maar welke klachten krijgen ze dan wel? De top vijf van symptomen die nu gemeld worden door mensen die na twee vaccinaties tóch corona krijgen, zijn:

  1. Hoofdpijn
  2. Een loopneus
  3. Niezen
  4. Keelpijn
  5. Verlies van het reukvermogen

Andere symptomen

Opvallend is daarbij dat je ziet dat de traditionele coronasymptomen, zoals koorts en een aanhoudende hoest, helemaal niet in het lijstje voorkomen. Het verlies van het reukvermogen is juist weer terug bij de gevaccineerden, terwijl dat bij ongevaccineerden met de deltavariant mínder vaak voor lijkt te komen. Koorts staat bij mensen die na een volledige vaccinatie corona krijgen bijvoorbeeld op plek 12 van de symptomen, en hoesten komt op acht in het lijstje. Wat ook interessant is, is dat mensen die twee prikken hebben gehad aanzienlijk vaker aangeven flink te moeten niezen na een besmetting. En dat terwijl mensen zonder prik die klacht zelden melden, zeggen de wetenschappers.

Blijven testen bij klachten

Ben je gevaccineerd en heb je klachten die in dit rijtje staan, of juist de bekende coronaklachten als hoesten of koorts? Laat je dan testen op het coronavirus, raden de onderzoekers aan. Hoewel de kans dat je er zelf ziek van wordt kleiner is dan voor je geprikt bent, kun je wel anderen aansteken en het virus zo verspreiden.

Bron | ZOE Covid Symptom Study, Mirror
Beeld | Getty Images

Ook interessant