Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Heb jij last van eetbuien?

heb-jij-last-van-eetbuien.png

Na een vervelende dag op kantoor kom je thuis met gigantische trek. Voordat je het weet sta je met je neus in de snoepkast en heb je een rol koekjes verorberd. Herkenbaar? Veel mensen hebben last van eetbuien. Maar wanneer is er sprake van een eetstoornis?

Wat is een eetbui?

Heb jij het gevoel dat je af en toe de controle over je eetgedrag volledig kwijt bent? En eet je dan alles wat los en vast zit? Als je binnen een beperkte tijd (bijvoorbeeld twee uur) een grote hoeveelheid eten wegwerkt, die beslist groter is dan wat de meeste mensen in dezelfde periode en omstandigheden zouden eten, kun je spreken van een eetbui.

Hoe herken je een eetbui?

Tijdens een eetbui eet je vaak grote hoeveelheden voedsel dat rijk is aan koolhydraten en vetten zoals koekjes, roomijs, snoep, boterkoeken, sandwiches en junkfood. Je eet sneller dan gewoonlijk en eet door totdat je een ongemakkelijk en vol gevoel bereikt. Je beleeft totaal geen plezier aan het eten en eigenlijk proef je het voedsel niet eens.

Heb ik een eetstoornis?

Herken jij je in het bovenstaande? Elk jaar krijgen 3.400 mensen in Nederland een eetstoornis. Natuurlijk heeft niet iedereen met overgewicht een eetstoornis, maar een eetstoornis kan wel leiden tot overgewicht!

Mensen met een eetstoornis doen er van alles aan om die verborgen te houden, vinden het moeilijk om erover te praten en schamen zich voor hun eetbuien. Denk je zelf een eetstoornis te hebben (of dat iemand in de omgeving er een heeft), dan zijn er wel signalen  waaraan je die kunt herkennen: in huis zijn veel lege snoep- en koekverpakkingen, grote hoeveelheden voedsel uit de voorraadkast blijken opeens op, je eet vreemde combinaties en vindt het lastig om in gezelschap te eten. Ook kun je financieel in de problemen raken door het kopen van enorme hoeveelheden voedsel. Niet elke eetbui duidt op een eetstoornis, maar wees wel alert!

Ook interessant