null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Continu zin in pizza, chips en ander zout eten? Dat komt hierdoor!

Van pizza tot friet. Of een fijne zak chips. Loopt het water je in de mond als je er alleen al aan denkt? Heb je op elk moment van de dag zin in zout eten? Dat kan verschillende oorzaken hebben.

Terwijl sommige mensen een moord doen voor taart, snoep en chocoladekoekjes, kun je anderen 's nachts wakker maken voor iets zouts. Maar hoe komt het toch dat je continu zin hebt om iets hartigs in je mond te stoppen? De Amerikaanse diëtiste Shauna McQueen legt het uit.

Voornaamste redenen

De voornaamste reden van je trek in zout eten is uitdroging. "Vaak wijst een zoutdrang niet op honger, maar op dorst," legt de diëtiste uit tegenover nieuwssite elitedaily.com. "Je lichaam houdt zout vast. Maar als je transpireert, verlies je dat. Hierom zoekt je lichaam naar iets zouts om je elektrolyten opnieuw te kunnen aanvullen. Probeer dus altijd eerst een glas water te drinken om te zien of je trek in zoute voeding daardoor afneemt."

Drink je liters water per dag en is uitdroging bij jou dus niet de oorzaak, dan kan het zijn dat je over het algemeen te veel zout eet. "Hoe vaker je zout eet, hoe groter je behoefte aan zout eten en hartige snacks wordt," legt McQueen uit. Haar advies luidt dan ook om in de gaten te houden hoeveel zout je eigenlijk toevoegt aan je maaltijden en hoe groot de hoeveelheid is die je daardoor dagelijks binnenkrijgt. Bovendien kan zin in eten als chips, pizza of friet te maken hebben met een drang naar koolhydraten. "Vaak verlangen we niet zozeer naar pizza of chips omdat ze zout zijn, maar omdat ze tjokvol koolhydraten zitten."

Vermoeidheid

Je drang naar zoute voeding kan ook ergens anders door worden veroorzaakt. Slaap je de laatste tijd slecht of heb je stress op je werk? Ook daar kunnen die cravings vandaan komen. "Als je gestrest bent of te weinig hebt geslapen, ben je eerder geneigd naar voeding te grijpen waar je snel veel energie van krijgt of te kiezen voor eten dat troost kan bieden," aldus de diëtiste. "De oplossing ligt dan dus niet in je dieet, maar in meer rust en slaap."

Niet te weinig zout

Waar je zoutdrang in elk geval niet op duidt, is een tekort aan zout. "Heel soms kan het een teken zijn van lagere zoutconcentraties in het lichaam, maar dat komt zelden voor," legt McQueen uit. "De meeste mensen met een westelijke leefstijl krijgen eerder te veel dan te weinig zout binnen." Dat geldt zeker ook in Nederland.

Benieuwd naar tips om minder zout te consumeren? Die vind je hier.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | hln.be

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden