Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Heb je contactlenzen? Zó groot is het risico dat er een achter je oog verdwijnt

contactlens-achter-je-oog.jpg

Draag je lenzen? Dan zul je vast weleens mee hebben gemaakt dat je je lens bent kwijtgeraakt in je oog. Op het eerste gezicht lijkt ‘ie nergens meer te vinden. Zou je contactlens dan echt achter je oog terecht zijn gekomen? En hoe krijg je die er dan weer uit? Zo los je het op.

Iets te hard in je oog gewreven en nu je lens kwijt? Hier kun je ‘m meestal vinden.  

Contactlens achter je oog kwijtgeraakt

Maken de spookverhalen over vastzittende contactlenzen achter je ogen je ook bang? Dan hebben we geruststellend nieuws: het is namelijk een fabeltje dat je contactlens echt achter je oog kan komen te zitten. Dat komt, omdat de huidplooi de lens tegenhoudt. Die huidplooi ontstaat door een bindvlies, dat de overgang vormt tussen het oogwit en je oogleden. Volgens optometrist Eef van der Worp vormt dit een soort zakje. Het is dus echt niet mogelijk dat je contactlens achter je oog verdwijnt. Toch kun je je lens wel in je oog kwijtraken, hij kan namelijk in die huidplooi blijven zitten. Kijk dus altijd eerst goed in je ooghoeken. Daarnaast kan de contactlens ook achter je ooglid terecht komen, maar dit komt minder vaak voor. 

Verdwenen contactlens uit je oog krijgen

Om de contactlens uit je oog te verwijderen kun je het beste hulp vragen van een ander. Laat een ander naar je oog kijken, terwijl jij in de tegengestelde richting kijkt van waar je denkt dat de lens zit. Wanneer je denkt dat de contactlens achter het lid van je oog zit, trek dan het ooglid omhoog terwijl je naar boven of beneden kijkt. Heb je een zachte lens? Haal ‘m dan met je duim en wijsvinger weer weg. Bij een harde lens kun je het beste met je vinger de lens richting je pupil bewegen. Of hou je vinger tegen de lens en beweeg vervolgens je oog richting de lens om ‘m weer op z’n plek te krijgen. Lukt het niet? Dan kun je ook een speciaal contactlenszuigertje gebruiken om de lens uit je oog te krijgen. 

Lees ook: Tien dingen die je nooit moet doen als je lenzen draagt

Geen contactlens te vinden

Heb je toch echt het gevoel dat je lens nog in je oog zit, maar is ‘ie nergens meer te bekennen? Ook dan zit de contactlens nog steeds niet achter je oog, maar kan er sprake zijn van een fantoom. Doordat je aan je oog hebt gezeten kan er een irritatie of kleine beschadiging aan je bindvlies ontstaan. Daardoor kan het voelen alsof er nog steeds iets in je oog zit, terwijl de lens er al lang uit is. Probeer dus niet te veel te wrijven of aan je oog te zitten. Heb je vaak last van een contactlens die van plek verschuift? Kijk dan eens of je beter andere lenzen kunt nemen.  

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Contactlens controle, Kijkmagazine
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant