null Beeld

Consumentenbond waarschuwt voor misleiding van ‘volkoren’ producten

Veel

mensen denken dat ze door het eten van volkoren producten gezonder bezig zijn,

maar dat blijkt lang niet altijd zo te zijn. Veel fabrikanten misleiden

consumenten namelijk door hun producten volkoren te noemen, terwijl maar een

deel van het gebruikte meel volkoren is.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond,

die fabrikanten nu oproept om te stoppen met het gebruiken van volkoren als ‘lok-ingrediënt’.

Misleiden consumenten

“Veel fabrikanten gebruiken volkoren als verkooptruc op ongezonde producten met veel suiker of verzadigd vet,” zegt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond. “Met volkorenclaims en graanhalmen op de verpakking proberen ze consumenten te verleiden. Die denken een gezonde keuze te maken, terwijl er vaak maar een klein deel volkorenmeel in zit. En hoeveel dat precies is, is vaak onduidelijk, zelfs als je de kleine lettertjes op de achterkant bestudeert. Fabrikanten moeten stoppen met die volkorenmisleiding en zich houden aan de richtlijnen van de NVWA.”

Lees ook: wat is gezonder: meergranenbrood of gewoon volkorenbrood?

Warenwet

Volgens de Warenwet moet volkorenbrood altijd voor 100 procent uit volkorenmeel bestaan. Voor producten zoals crackers, beschuit, koekjes en pasta geldt een andere afspraak. Er mag alleen ‘volkoren’ zonder verdere toelichting op de verpakking staan als er 100 procent volkorenmeel is gebruikt. Als er ook bloem in zit, moet de fabrikant dat op de voorkant van de verpakking zetten. Daar moet dan dus duidelijk staan welk percentage volkoren is en welk percentage bloem.

Voorbeelden van producten

In de praktijk blijken veel verpakkingen echter onduidelijk te zijn. “In LU mini crackers volkoren zit 57 procent tarwebloem en maar 38 procent volkorenmeel. Dit staat niet op de voorkant van de verpakking. Ook de Santa Maria tortilla with whole wheat bevat slechts 24 procent volkorengraan, wat alleen terug te vinden is in de ingrediëntenlijst op de achterkant. En de Liga BelVita softbakes chocolade met 5 volkorengranen vermeldt ook niet duidelijk op de voorkant dat er maar 10 procent volkorenmeel in zit en 25 procent bloem”, somt de bond enkele voorbeelden op.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf

je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Consumentenbond

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden