Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Consumentenbond: nog steeds pillen met te veel vitamine B6 in omloop

istock-914792268.jpg

De Consumentenbond heeft ontdekt dat er nog steeds vitaminepillen met een schadelijke hoeveelheid vitamine B6 worden verkocht. Sinds oktober 2018 mogen supplementen niet meer dan 21 mg per dagdosering bevatten. Maar producenten mogen gewoon hun oude voorraden opmaken. De bond roept daarom alle consumenten op om de pillen te boycotten.

Ook dringt de bond er bij producenten op aan om de betreffende potjes direct uit de handel te halen.

Ruim drie keer de toegestane dosis

De Consumentenbond onderzocht producten met vitamine B6 die te koop zijn bij drogisterijen en online. Hieruit bleek dat 23 vitaminepotjes meer dan de wettelijk toegestane 21 mg vitamine B6 bevatten – gemiddeld zat er ruim drie keer de toegestane dosis in de potjes. Om welke merken het gaat, vind je onderaan dit artikel. Het gaat ook om dure merken zoals Solgar.

Wettelijke regels

Vanaf 1 oktober 2018 mogen vitaminepillen niet meer dan 21 mg vitamine B6 per dagdosering bevatten. De Consumentenbond had hiervoor gepleit nadat uit een onderzoek in 2014 bleek dat veel preparaten veel meer B6 bevatten dan de dagelijks maximaal toegestane hoeveelheid. Dit kan bij langdurig gebruik het zenuwstelsel aantasten en klachten geven als gevoelloosheid, tintelingen en/of zenuwpijn in handen en voeten.

Boycotten

Bart Combée, directeur Consumentenbond: “Nu zijn er eindelijk wettelijke maxima, maar mogen fabrikanten hun oude voorraden nog opmaken. Maar elk toezicht op die voorraden ontbreekt. Daardoor worden consumenten nog steeds blootgesteld aan schadelijke hoeveelheden vitamine B6 en niemand weet hoelang deze situatie nog gaat duren. Dat is onacceptabel. Wij roepen consumenten op deze producten te boycotten. En we dringen er bij fabrikanten op aan om deze potjes per direct uit de handel te halen.”

Pillen met te veel vitamine B6

Klik op de tabel voor een grotere afbeelding. Bron: Consumentenbond.

Bron | Consumentenbond
Foto | iStock

 

Ook interessant