Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dít kun je het best wel en niet doen bij constipatie op vakantie

constipatie-vakantie-margriet.jpg

Naar de wc gaan doen we elke dag, waar we ook zijn. Maar laat een grote boodschap bij jou ook altijd lang op zich wachten als je op vakantie bent? Nu weten we waarom.

Zeker de eerste paar dagen lijkt je vermogen om naar het toilet te moeten ineens uitgeschakeld. Hoe komt dat toch en hoe zorg je ervoor dat de boel weer in gang wordt gezet?

Moeite met poepen

Laten we allereerst kijken naar wat constipatie, verstopping, precies is. We spreken van verstopping als het poepen moeilijk gaat en je minder dan drie keer per week een grote boodschap doet. Je raakt verstopt doordat de ontlasting te lang in de dikke darm blijft zitten. Daar wordt vocht uit de ontlasting onttrokken. Dus hoe langer de ontlasting zich daar bevindt, hoe harder en droger deze wordt – én pijnlijker om eruit te werken.

Vezels

Constipatie kan verschillende oorzaken hebben. Zo zijn we in Nederland verwend met een ruime keuze in volkoren broodsoorten, die barsten van de vezels. In het buitenland kun je vaak niets anders kopen dan witbrood, waardoor je heel wat minder vezels binnenkrijgt. Een tekort aan vezels kan tot constipatie lijden. Net als te weinig bewegen, te weinig drinken of je ontlasting bewust ophouden. Voorkomen is beter dan genezen. Probeer op vakantie daarom dus zo veel mogelijk vezelrijke voeding in te slaan of van huis mee te nemen, drink voldoende, ga lekker vaak zwemmen en wandelen en plas en poep wanneer je moet.

Vreemde omgeving

Maar constipatie kan ook aan psychologische factoren liggen. Volgens sommige experts kan het alles te maken hebben met de vreemde omgeving waarin je je bevindt; je kunt dus niet meteen heel relaxed je behoefte doen. “Het brein bemoeit zich direct met het maagdarmstelsel. De stoelgang vereist een bepaalde state of mind,” legt hoogleraar experimentele gastro-enterelogie (de wetenschap die zich bezighoudt met ziekten van het maag-darmstelsel – Wouter de Jonge uit aan NRC. “Als de ontlasting niet vanzelf gaat, ga je er juist meer op letten en lukt het niet meer.”

Wat te doen bij constipatie?

Raak vooral niet in paniek als je geconstipeerd raakt op vakantie. Kijk het even aan, ga rustig op de wc zitten – ook als je geen aandrang voelt om te gaan. En ga vooral niet geforceerd zitten persen. Ook is het niet aan te raden extra vezels te nemen als je eenmaal geconstipeerd bent, vertelt kinderarts maag-lever-darmziekten Marc Benninga in NRC. “Dat is enkel extra bulk die je er toch niet uitkrijgt.”

Als je veel buikpijn door de constipatie hebt, kun je even langs de plaatselijke arts of apotheker gaan om mogelijk wat laxeermiddel voorgeschreven te krijgen. Maar, zegt Marc Benninga in NRC, “als het niet komt, zou ik gewoon wachten tot je in Nederland bent en wel weer naar de wc kunt.”

Ook interessant om te lezen

Bron | Maag Lever Darm StichtingNRC
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant