Margriet logo
Constant last van een loopneus? Dit zijn 5 verrassende oorzaken Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Constant last van een loopneus? Dit zijn 5 verrassende oorzaken

We hebben allemaal weleens een loopneus. Maar als een loopneus langere tijd blijft aanhouden, dan is er misschien iets meer aan de hand. Ondanks dat je wel nog gewoon door je neus kunt ademen, kan dat voor best wat ongemak zorgen.

Een loopneus ontstaat door een toenemende productie van neusslijm. Meestal komt dit door een ontsteking van de weefsels in je neus. Het te veel aan vloeistof dat geproduceerd wordt, vloeit weg. Dit kan zowel uit je neus zijn als langs de achterkant via je je keel. Het neusslijm kan verschillende kleuren hebben, maar vaak gaat het om een dunne heldere vloeistof. Een loopneus wordt ook wel rinorroe genoemd.

Een bekende en veelvoorkomende oorzaak van een loopneus, is een allergie. Hierbij wordt je immuunsysteem aangetast door bijvoorbeeld pollen, schimmels of huisstofmijt. Deze zorgen voor irritatie, waaruit een loopneus ontstaat. Meestal heb je niet alleen last van een loopneus, maar moet je ook niezen, hoesten en heb je jeukende ogen en een kriebel in je keel. Deze allergische reactie kan op elke leeftijd ontstaan.

Verrassende oorzaken van een loopneus

Naast deze bekende oorzaak van een loopneus, zijn er ook meerdere, onbekendere oorzaken die een loopneus kunnen veroorzaken. Zo kan ook een bijholteontsteking ervoor zorgen dat je lange tijd last houdt van een loopneus. De holtes in je hoofd zijn in dit geval ontstoken, bijvoorbeeld na een infectie of een allergische reactie. Normaal gesproken gaat dit vanzelf weg, maar als er sprake is van een chronische bijholteontsteking (de ontsteking houdt langer dan twaalf weken aan) kan dit zorgen voor een loopneus die maanden of zelfs jaren aanhoudt.

Niet-allergische prikkels

Allergische prikkels kunnen dus zorgen voor een loopneus, maar er zijn ook niet-allergische prikkels die ervoor kunnen zorgen dat je langer met een loopneus blijft rondlopen. Het lijkt hetzelfde, omdat de vloeistof uit je neus ook helder is, maar het belangrijke verschil is dat er geen sprake is van een allergische reactie. Je holtes zijn geïrriteerd. Dit heeft verschillende oorzaken, zoals hormonale veranderingen, medicatie, beweging, verandering van temperatuur, sterke geuren, uitlaatgassen, alcohol, stress of pittig eten.

Een loopneus door neuspoliepen

Een andere veroorzaker van een constante loopneus, kan een neuspoliep zijn. Neuspoliepen zijn goedaardige gezwellen die zich in de holtes ontwikkelen. Als je last hebt van een chronische ontsteking in dit gebied, kan een poliep het gevolg zijn. Een loopneus is één van de symptomen, maar je kunt ook last hebben van een verstopte neus, minder reuk of smaak, hoofdpijn of pijn of druk in het gezicht. Een neuspoliep kan verkleind of verwijderd worden met medicijnen. In sommige gevallen is een operatie nodig, met name als medicijnen niet effectief zijn.

Lekken van hersenvocht

Het is zeldzaam, maar soms kan het gebeuren dat hersenvocht lekt uit de neus. Deze heldere vloeistof bevindt zich normaal gesproken in de hersenen en ruggenmerg en dient als bescherming, levert voedingsstoffen en verwijder afvalproducten in deze gebieden. Maar in zeldzame gevallen kan dit hersenvocht uit de hersenen lekken, bijvoorbeeld bij hoofdletsel of na een operatie. Het kan ook spontaan ontstaan. Bij het lekken van hersenvocht heb je ook last van andere symptomen, waaronder hoofdpijn, zeker als je je hoofd draait, problemen met zicht en gehoor, een zoute smaak in je mond, een stijve nek, misselijkheid en overgeven. Als je last hebt van deze klachten is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op t nemen met een arts. Mogelijk er is er een operatie nodig.

Een tumor in de neus of sinussen

Nog zo’n zeldzame oorzaak van een chronische loopneus, is een kwaadaardige tumor in de neus of sinussen. Hierbij merk je dat er maar aan één kant sprake is van een loopneus. Daarbij is er ook sprake van andere symptomen, zoals pijn, hoofdpijn of een bloedneus. Ook hierbij is het zaak om zo snel mogelijk contact op te nemen met een arts, zodat een behandelplan opgesteld kan worden.

Bron | Cleveland Clinic, Healthline, Thuisarts

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden